Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis parakstījis pavēli par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) speciālo uzdevumu vienības (SUV) komandiera Harija Arnicāna atvaļināšanu, trešdien žurnālistiem pavēstīja ministrs.
Savukārt NBS SUV štāba priekšnieks Imants Dambergs atstādināts no pienākumu veikšanas. Pagaidām nav zināms, kas pildīs viņu pienākumus. Šāds lēmums pieņemts pēc NBS komandiera Raimonda Graubes ieteikuma, kura pamatā ir dienesta izmeklēšanas rezultāti par kareivja nāvi.

Tāpat Aizsardzības ministrija un NBS valsts augstākajām amatpersonām un Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijai sagatavojusi ziņojumu par notikušo nāves gadījumu SUV un pasākumiem ārpusreglamenta attiecību novēršanai un obligātā militārā dienesta kvalitātes paaugstināšanai. Trešdien ar ziņojumu tika iepazīstināta minētā Saiemas komisija.

Graube žurnālistiem pavēstīja, ka dienesta izmeklēšana veikta paralēli krimināllietai, kurā paredzēts noskaidrot konkrētus karavīra nāvē vainojamos. Savukārt dienesta izmeklēšanā noskaidrots apstākļu kopums. Tajā noskaidrots, ka atbildība par notikušo jāuzņemas vienības komandierim Arnicānam, kuram bijis jāprognozē iespējamās karavīru izdarības saistībā ar atvaļināšanos.

"Tas netika izdarīts," sacīja Graube, norādot, ka vienības vadība nav izpildījusi arī vairākus līdz šim uzdotos NBS vadības norādījumus saistībā ar disciplīnas nodrošināšanu vienībā.

Aizsardzības ministrs žurnālistiem sacīja, ka nožēlo notikušo un jūtas morāli atbildīgs par stāvokli bruņotajos spēkos, tātad arī par šo nelaimes gadījumu. "Nāve nav attaisnojama, tai nav izskaidrojuma.. Mums jādara viss, lai šādas nelaimes neatkārtotos," sacīja ministrs.

Kristovskis un Graube arī pavēstīja, ka NBS un Aizsardzības ministrija izstrādājusi priekšlikumus par ārpusreglamenta attiecību izskaušanu NBS, kurus jau vistuvākajā paredzēts ieviest dzīvē. Par galveno šajā jomā ministrs uzskata "informātīvās saites veidošanu" starp armiju, kareivi un viņa ģimeni. Tāpat tuvākajā laikā NBS plānots ieviest jaunas štata vienības, kas uzraudzītu NBS obligātā militārā dienesta kareivju dienesta apstākļus. Viņiem paredzēts deleģēt kontroles un koordinācijas funkcijas.

Ministrs un armijas komandieris žurnālistiem arī pavēstīja, ka NBS SUV turpmāk vairs nedienēs obligātā militārā dienesta kareivji, kas jau nosūtīti uz citām vienībām. SUV turpmāk dienēs tikai augstas klases profesionāļi. Tāpat, lai novērstu līdzīgu negadījumu neatkārtošanos NBS, nākotnē paredzēts armijā iesaukt tikai krimināli nesodītus jauniešus. Graube informēja, ka katrs piektais līdz sestais armijā iesauktais jaunietis iepriekš ir bijis krimināli sodīts. "Tas nevar nebūt iemesls šādiem gadījumiem," sacīja Graube. Kristovskis savukārt atzina, ka minētais nelaimes gadījums "nekādā ziņā" nav uzskatāms par tipisku nepilnus desmit gadus jaunajai Latvijas armijai. "No kļūdām mācās," sacīja ministrs. Viņš arī atzīmēja, ka daudz kas ir atkarīgs no konkrēto vienību komandieriem un īpaši instruktoru profesionalitātes, lai nākotnē šādas nelaimes nenotiktu.

Bojāgājušā NBS SUV karavīra mantiniekiem pēc izmeklēšanas beigām izmaksās 50 000 latu pabalstu. Pabalstu izmaksās pēc tam, kad beigsies kriminālizmeklēšana vai arī tad, kad būs zināmi dienesta izmeklēšanas rezultāti. To pēc tiesas sprieduma saņems bojāgājušā karavīra mantinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!