Šajā un nākamajā nedēļā Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) vides veselības speciālisti 276 peldvietās visā Latvijā savāks pirmos peldūdens paraugus, lai noteiktu tā kvalitātes atbilstību pirms peldsezonas, kas oficiāli sākas 15. maijā, informē SVA.

Ūdens paraugi tiek ņemti ūdens objekta vietās, kur sagaidāms lielākais peldētāju skaits - 30 cm zem ūdens virsmas ūdenī, kas ir vismaz 1 m dziļš. Paraugi tiek nogādāti laboratorijā pārbaužu veikšanai. Laboratoriski pārbaužu laikā nosaka zarnu enterokoku un "E.coli" jeb fekālo koliformu baktēriju skaitu peldūdens paraugā. To liela koncentrācija liecina par fekālā piesārņojuma klātbūtni, kas var saturēt arī dažādas patogēnās baktērijas - infekcijas slimību izraisītājas. Pēc vizuālajiem parametriem vides speciālisti nosaka arī zilaļģu, naftas produktu, virsmas aktīvo vielu, un cita piesārņojuma klātbūtni peldvietas ūdenī.

Šogad pirmo reizi, SVA aicina arī ikvienu iedzīvotāju iesaistīties peldūdens monitoringa veikšanā. SVA mājas lapā „www.sva.gov.lv" sadaļā „Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumos", iespējams atrast anketu, ar kuras palīdzību ikviens iedzīvotājs var informēt par peldūdens un peldvietu kvalitāti. Anketa piedāvā sniegt informāciju par pamanītām zilaļģēm, naftas produktiem, peldošiem atkritumiem, nesakoptu peldvietas apkārti, informāciju par tualetes un atkritumu konteineru esamību, kā arī citiem parametriem, kas ietekmē peldūdens kvalitāti. Kad anketa aizpildīta, to aicina nosūtīt uz e-pasta adresi „peldudens@sva.gov.lv". Iedzīvotāju līdzdalība peldvietu ūdens monitoringā tiek organizēta ar mērķi aktualizēt diskusiju par peldūdens kvalitāti Latvijā, kā arī iegūt informāciju par iedzīvotāju novērojumiem peldvietās, kuras nav iekļautas monitorējamo 276 peldvietu sarakstā.

SVA atgādina, ka peldvietu ūdens kvalitātes rādītājus pēc laboratorisko izmeklējumu saņemšanas novērtē speciālists un sniedz slēdzienu par ūdens kvalitāti - peldēties atļauts, peldēties nav ieteicams vai arī peldēties aizliegts. Par izmeklējumu rezultātiem tiek informēts peldvietas īpašnieks, citas ieinteresētās institūcijas, kā arī sabiedrība - ar masu mediju un SVA mājas lapas starpniecību.

Šī ir piektā peldsezona, kopš SVA speciālisti veic peldūdens pārbaudes ne tikai jūras, bet arī iecienītākajās ezeru un upju peldvietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!