Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) informē, ka šobrīd Latvijā aktivizējusies akūtu zarnu infekciju cirkulācija, īpaši – norovīrusu un astrovīrusu. Astrovīrusu cirkulācija šobrīd ir neparasti augsta – janvārī SVA laboratorijā ir apstiprināti 12 saslimšanas gadījumi bērnu vidū, vecuma grupā no viena līdz 13 gadiem.
SVA speciālisti norāda, ka parasti gada laikā tiek reģistrēti trīs – pieci saslimšanas gadījumi, tādēļ šie 12 gadījumi mēneša laikā aicina būt piesardzīgiem. SVA speciālistiem ir pamats uzskatīt, ka saslimušo skaits varētu būt lielāks nekā šobrīd ir laboratoriski apstiprināto gadījumu skaits, jo prakse liecina, ka, piemēram, ģimenē, kuras locekļi slimo ar zarnu trakta infekcijām, ārsta izmeklēšana un ārstēšana notiek tikai bērniem, savukārt pieaugušie parasti nodarbojas ar pašārstēšanos.

Astrovīruss ir sastopams visā pasaulē, un ir otrais pēc rotavīrusa izplatītākais akūto zarnu infekciju cēlonis.

Visbiežāk ar astrovīrusa izraisītajām akūto zarnu infekcijām slimo bērni, kā arī vecāka gadagājuma cilvēki, kam ir samazināta imunitāte. Cilvēki, kuri bērnībā izslimojuši šo slimību, iespējams, iegūst imunitāti pret šo vīrusu uz mūžu. Slimības galvenais simptoms ir ūdeņaina caureja divas – trīs dienas, kam var pievienoties vemšana, drudzis, sāpes vēderā.

Inficēšanās ar šo vīrusu visbiežāk notiek, lietojot uzturā inficētu pārtiku vai ūdeni, kā arī no slima cilvēka, neievērojot personīgo higiēnu. Lai izvairītos no saslimšanas, SVA speciālisti iesaka stingri ievērot personīgo higiēnu, veikt regulāru telpu uzkopšanu, lietot uzturā mazgātus dārzeņus, pietiekami termiski apstrādātu pārtiku un vārītu ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!