Foto: AFP/Scanpix
Pieaugušo vakcinācijas līmenis pret difteriju Latvijā ir nepietiekams, norāda Sabiedrības veselības aģentūra.

Lai novērstu difterijas turpmāku izplatīšanos, pilns vakcinācijas kurss pret šo infekciju būtu jāsaņem vismaz 80% pieaugošo Latvijas iedzīvotāju.

2008.gadā Latvijā no 1 418 435 iedzīvotājiem, kuri ir vecāki par 25 gadiem, vakcinācijas kursu pret difteriju pabeiguši vai laikus revakcināciju saņēmuši tikai 881 718 jeb 62,2% valsts iedzīvotāju.

Apkopotie dati liecina, ka apmierinošs pieaugušo vakcinācijas līmenis pret difteriju sasniegts tikai Rēzeknē, Aizkraukles, Cēsu, Daugavpils, Dobeles, Jelgavas, Kuldīgas, Limbažu, Rēzeknes, Talsu, Tukuma, Valkas, Valmieras un Ventspils rajonos.

Viszemākais imunizācijas rādītājs ir Rīgā - tikai 31,1%. Tādēļ pieaugušo vakcinācijas aptvere Latvijā vērtējama kā nevienmērīga un nepietiekama, un tā ir cieši saistīta ar augstu pieaugušo saslimstības līmeni - 2008.gadā valstī atklāti 29 saslimšanas gadījumi ar difteriju, tai skaitā divi letāli.

Lielākais difterijas gadījumu skaits, 25 gadījumi, reģistrēts Rīgā, liecina SVA apkopotā informācija.

Citās Eiropas Savienības (ES) valstīs difterija ir ārkārtīgi reti sastopama infekcija un to dažreiz konstatē ceļotājiem, kuri atgriezušies no valstīm, kur infekcija joprojām izplatīta.

Pērn trīs citas ES valsts iedzīvotāji inficējās ar difteriju, apmeklējot Latviju.

Arī šī gada pirmo piecu mēnešu laikā atklāti četri saslimšanas gadījumi ar difteriju. Saslimuši ir pieaugušie vecumā no 19 līdz 81 gadam, viena sieviete un trīs vīrieši, visi dzīvo Rīgā.

Kā norāda SVA, bērnu vakcinācijas līmenis Latvijā ir apmierinošs, 2008.gadā pret difteriju pamatkursa vakcināciju saņēmuši 97,3% bērnu. Bērnu saslimšanas gadījumi pērn konstatēti vienīgi nevakcinētajiem vai nepilnvērtīgi (nav saņemtas visas potes) vakcinētajiem bērniem.

Jau gandrīz desmit gadus iedzīvotāju saslimšanas gadījumi ar difteriju reģistrēti galvenokārt Rīgā un Rīgas rajonā, atsevišķi saslimšanas gadījumi - Jūrmalā un pagājušajā gadā arī Daugavpilī.

Saslimšanas gadījumu skaits Rīgā un Daugavpilī skaidrojams ar to, ka šīs abas pilsētas ir Latvijā lielākās un līdz ar to arī plašāk apdzīvotās, kas ir viens no difterijas izplatības priekšnoteikumiem vienlīdz ar zemo vakcinācijas līmeni.

Analizējot difterijas saslimšanas datus kopš 2002.gada, jāatzīst, ka ik gadu saslimušo pieaugušo skaits ievērojami pārsniedz saslimušo bērnu skaitu. Tāpat jāatzīmē, ka saslimušo pieaugušo vidū lielākā daļa ir vīrieši, savukārt bērnu grupā saslimušo meiteņu un zēnu skaits ir vienāds, norāda SVA.

Pagājušajā gadā atklāti arī pieci grupveida saslimšanas gadījumi ar difteriju – trīs ģimenes perēkļi, viens perēklis bērnudārzā un viens krīzes centrā. Uzliesmojumos saslimušo skaits veido gandrīz pusi no kopējā reģistrēto saslimšanas gadījumu skaita, kas atkārtoti apliecina vakcinācijas nozīmi un šīs slimības bīstamību slimnieka kontaktpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!