Pagājušajā nedēļā Rīgā reģistrēti 11 gripas gadījumi, no tiem astoņi pacienti ārstējas slimnīcās, portālu "Delfi" informēja Sabiedrības veselības aģentūrā (SVA), kas par spīti pagaidām zemajai gripas aktivitātei prognozē, ka tuvākajās nedēļās gripas aktivitāte pieaugs.
Saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām pagājušajā nedēļā bija 701 gadījums uz 100 000 iedzīvotājiem. Visaugstākā saslimstība reģistrēta Preiļos, Limbažos, Bauskā, Saldū, Ogrē, Gulbenē un Alūksnē. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, saslimstība ar elpceļu infekcijām pieauga visās vecuma grupās vidēji par 25 %, vislielākais saslimstības pieaugums novērots vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem - par 42 %.

SVA dati liecina, ka izglītības iestāžu apmeklējums vērtējams apmierinoši: vispārējās izglītības iestādes apmeklēja 92 % skolēnu, pirmsskolas izglītības iestādes - 75 % bērnu.

Gripa parasti sākas pēkšņi un tās simptomi ir galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu "laušanas sajūta'', aizlikts deguns bez iesnām un sauss klepus. Ar gripu var inficēties, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus vai lietojot priekšmetus, uz kuriem atrodas slima cilvēka deguna un rīkles sekrēti.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu un citām elpceļu infekcijām, izvairieties no cieša kontakta ar cilvēkiem, kuri ir slimi, kā arī bieži mazgājiet rokas.

Lai ierobežotu infekcijas tālāku izplatīšanos, ja esiet saslimis, neejiet uz darbu vai skolu, bet gan sazinieties ar savu ģimenes ārstu un palieciet mājās un ierobežojiet kontaktus ar citiem cilvēkiem. Klepojot vai šķaudot, degunu un muti aizsedziet ar vienreizējās lietošanas salveti, pēc lietošanas to izmetiet, neaizmirstiet mazgāt rokas, īpaši pēc klepošanas vai šķaudīšanas.
Efektīvākais veids sevis un līdzcilvēku pasargāšanai no saslimšanas ar gripu ir vakcinēšanās. Šajā sezonā Eiropā noteikti četri cirkulējošie gripas vīrusi, trīs izplatītākie no tiem ir iekļauti šīs sezonas pretgripas vakcīnā. Vakcinācija ir īpaši ieteicama ārstniecības iestāžu darbiniekiem un iedzīvotājiem, kam gripa var izraisīt nopietnas komplikācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!