Foto: AFP/Scanpix
Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) četrās brīvajās dienās strādās diennakts režīmā un monitorēs jaunā gripas vīrusa izplatību, kā arī nepieciešamības gadījumā organizēs profilakses pasākumus, portālo "Delfi" informēja SVA.
Eiropā šobrīd ir apstiprināti 19 cilvēku inficēšanās gadījumi ar jauno gripas vīrusu - viens Austrijā, trīs Vācijā, desmit spānijā un pieci Lielbritānijā. Citās pasaules valstīs kopumā reģistrēti 155 gadījumi. Reģistrēti arī astoņi apstiprināti nāves gadījumi - septiņi Meksikā un viens ASV.

Ņemot vērā saslimšanas gadījumu skaita un izplatības pieaugumu, Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir paaugstinājusi gripas pandēmijas trauksmes līmeni līdz piektajam. Starppandēmijas periodā piektais līmenis definēts kā - vairāki grupveida saslimšanas gadījumi, taču infekcijas pārnešana no cilvēka uz cilvēku joprojām ir ierobežota. Nav izveidojies vīrusa variants ar straujas izplatības spēju, taču vīruss jau labāk adaptējies cilvēkam un pastāv nopietns pandēmijas risks.

Ņemot vērā situācijas attīstību Eiropā un pasaulē, Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) ir aktualizējusi rīcības algoritmu. Atbilstoši minētajiem algoritmiem, datu savākšana, apkopošana un analīze, kā arī epidemiologu dežūras tiks organizētas arī četru brīvdienu laikā, lai savlaicīgi reģistrētu un organizētu aizdomīgu saslimšanas gadījumu izmeklēšanu. SVA dežūrspeciālistu kontaktinformācija ir nosūtīta Krīzes vadības sekretariātam, Katastrofu medicīnas centram, Valsts ugunsdzēsības un drošības dienestam un Veselības ministrijai.

Ņemot vērā gripas pandēmijas draudus, SVA šogad gripas un akūtu augšējo elpceļu monitoringu turpinās veikt arī pēc šī gada 20.nedēļas, ar mērķi savlaicīgi atklāt un reģistrētu aizdomīgus gripas saslimšanas gadījumus.

Ģimenes ārstus SVA aicina īpaši uzmanīgi izvērtēt katru saslimšanas gadījumu ar gripas simptomiem, un par gadījumiem, kas atbilst jaunā gripas vīrusa gadījuma definīcijai, ziņot SVA.

SVA atkārtoti aicina iedzīvotājus izvērtēt ceļošanas nepieciešamību uz infekcijas skartajām teritorijām Meksikā un iespēju ceļojumu atlikt, tomēr vienlaicīgi norāda, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) šobrīd nav noteikusi ceļošanas ierobežojumus.

Ceļotāji informāciju par jauno gripas vīrusu, iepriekš sauktu arī par cūku gripu, var atrast SVA mājas lapā (www.sva.gov.lv), kā arī lidostā „Rīga”, nepieciešamības gadījumā SVA dežūrējošo epidemiologu varēs sazvanīt pa telefonu 29433765. Informāciju iespējams saņemt arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, un Latvijas infektoloģijas centra Uzņemšanas nodaļā (tel. 67014552).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!