Tuvāko nedēļu laikā varētu pieaugt saslimstība ar gripu, prognozē Sabiedrības veselības aģentūra (SVA).
Jau pagājušajā nedēļā slimnīcās ārstējās astoņi pacienti, kuriem uzstādīta diagnoze - gripa, pastāstīja SVA sabiedrisko attiecību vecākā speciāliste Elīna Sprūde-Nesenberga. Akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa ietvaros gūtie dati liecina, ka tuvāko nedēļu laikā šīs infekcijas slimības izplatība varētu pieaugt.

SVA epidemiologi norāda, ka patlaban saslimstība ar gripu ir iepriekšējo gadu līmenī un slimnīcās ārstējas galvenokārt bērni, lai novērstu iespējamās gripas izraisītās komplikācijas.

Tāpat arī pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām - ar tām slimoja vidēji 861 no 100 000 iedzīvotāju. Visvairāk augšējo elpceļu infekciju gadījumu tika reģistrēts Balvu, Jelgavas un Rīgas pilsētās un rajonos.

Gripa visstraujāk izplatās organizētos kolektīvos, proti, skolās, bērnudārzos un citās mācību iestādēs, tādēļ, atsākoties mācībām, svarīgi atcerēties par gripas profilakses pasākumiem - telpu vēdināšanu, slimnieku izolāciju, personīgās higiēnas ievērošanu, masveida pasākumu ierobežošanu, uzsver SVA.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu un citām elpceļu infekcijām, kā arī ierobežotu tālāku to izplatīšanos, SVA iesaka klepojot vai šķaudot degunu un muti aizsegt ar vienreizējas lietošanas kabatlakatiņu un pēc lietošanas to izmest. SVA iesaka bieži mazgāt rokas, īpaši pēc klepošanas vai šķaudīšanas, kā arī izvairīties no cieša kontakta ar cilvēkiem, kuri ir slimi.

Saslimušajiem vajadzētu palikt mājās un neapmeklēt darbu, skolu vai publiskus pasākumus. Ar gripu slimam cilvēkam nepieciešams ievērot mieru, uzņemt daudz šķidruma, izvairīties no alkohola un tabakas lietošanas, kā arī lietot medikamentus gripas simptomu mazināšanai.

Gadījumā, ja ir aizdomas par saslimšanu, SVA iesaka vērsties pēc palīdzības pie sava ģimenes ārsta.

Efektīvākais veids sevis un līdzcilvēku pasargāšanai no saslimšanas ar gripu ir vakcinēšanās. Aizsardzību pret šajā sezonā cirkulējošajiem A un B gripas tipiem nodrošina šīs sezonas vakcīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!