Foto: LETA

Nepilnu pusgadu pēc partijas "Likums un kārtība" dibināšanas šī gada sākumā partijas valdes līdzpriekšsēdētāja un pie frakcijām nepiederošā Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko trešdien, 30. jūnijā, paziņojusi, ka spiesta izbeigt darbu partijā un atkāpties no amata valdē. Par izstāšanos no partijas paziņojusi arī Ļubova Švecova.

Ierakstā feisbukā Stepaņenko paziņojusi, ka ir spiesta izbeigt savu darbu partijā "Likums un kārtība" un paziņot par atkāpšanos no valdes līdzpriekšsēdētāja amata.

"Manis pārstāvētās vērtības nav savienojamas ar mana kolēģa Alda Gobzema komunikācijas stilu ar partijas biedriem un dibinātājiem. Es nevēlos izlikties, kas viss ir kārtībā un regulāra cilvēkus aizvainojoša publiska komunikācija no mana kolēģa puses ir norma. Uzskatu, ka pastāv lieli šķēršļi to mērķu sasniegšanai, kurus no mums sagaida partijas biedri, dibinātāji un atbalstītāji. Es turpināšu pie tiem strādāt, bet jau bez Alda. Priekšā ir ļoti daudz darba, jo mums visiem kopā būs jācīnās par savām tiesībām un, iespējams, jāsaņem daudzi jauni "pārsteigumi" no valdības," raksta Stepaņenko.

Ierakstā sociālā medija profilā Stepaņenko pateicas partijas valdei, partijas dibinātājiem, biedriem un atbalstītājiem par atbalstu un novēl panākumus turpmākajā darbā.

Saeimas deputāts un partijas "Likums un kārtība" otrs līdzpriekšsēdētājs Aldis Gobzems pēc Stepaņenko paziņojuma ierakstā tviterī to komentējis šādi: "Īsumā – Jūlija valdei vakar apliecināja, ka ir Šlesera ģimenes draudzene. Tā kā manis dibinātā partija nav Šlesera partija un nebūs, tad vēlam Jūlijai veiksmes!"

Vairākas stundas pēc Stepaņenko paziņojuma par izstāšanos no šīs partijas paziņojusi arī pie frakcijām nepiederošā, savulaik no "Saskaņas" ievēlētā Saeimas deputāte Ļubova Švecova. "Jebkura pieredze ir vērtība. Ar Jūliju Stepanenko es pievienojos jaundibinātajam politiskajam spēkam "Likums un kārtība ", kopā ar viņu tagad pieņemu lēmumu izstāties. Paldies par pieredzi partijas dibinātajiem un biedriem," savā feisbuka profilā raksta Švecova.

Jau pēc abu deputāšu paziņojuma Gobzems partijas feisbuka profilā publicēja savu viedokli par notiekošo.

"Mans darbs ar Jūliju iesākās 2019. gada sākumā, kad, pateicoties manām darba spējām un enerģijai, mēs ātri kļuvām par vienīgo reālo opozīcija Kariņa vadītai koalīcijai. Ne "Saskaņu", ne ZZS par tādu nosaukt nevarēja ne toreiz, ne tagad. Bija tikai loģiski, ka, dibinot "Likums un kārtība", es vēlēšos par partijas līdzpriekšsēdētāju redzēt tieši Jūliju. Viņa pievienojās pēdējā naktī kopā ar Sandri Toču un Ļubovu Švecovu. Manuprāt, mēs šīs lomas pildījām ideāli – es nodrošinu partijas atpazīstamību un publisko tēlu, viņa atbildēja par atsevišķiem praktiskiem partijas darba jautājumiem. Mēs esam dažādi. Tas viss tā arī darbojās līdz šīs vasaras sākumam, kad par savas partijas dibināšanu paziņoja cits izbijis politiķis un turīgs uzņēmējs," raksta Gobzems.

Vienlaikus viņš paudis gatavību atzīt savas kļūdas. Tomēr viņam esot "pilnīga pārliecība, ka galvenais motīvs šodienas demaršam bija vēlme pievienoties citam, vēl nedibinātam, politiskajam spēkam. Tādam, ar kuru Jūliju saista senas profesionālas un ģimeniskas saites un acīmredzami saites, par kurām es nekad neuzzināšu. Atzīstu, ka īstermiņā man tas ir zaudējums, taču labāk tas notiek tagad, nekā mēs līdzīgi kā Valdis Zatlers piedzīvojam "Stepaņenko sešinieku". Ticiet man, mēs spēsim atrast labus un cienīgus valdes locekļus Jūlijas un arī Ļubovas Švecovas vietā," vēsta Gobzems.

"Es novēlu Jūlijai veiksmi. Tieši veiksmi, jo to viņai vajadzēs visvairāk. Staigātājiem noteikti ir grūtāk nekā palicējiem. Un, jūs jau ziniet, mans tiešums ir mūsu veiksmes atslēga! Tas modina un tracina," raksta deputāts.

Jūnija sākumā aģentūra LETA ziņoja, ka Gobzema dibinātās partijas "Likums un kārtība" valdes locekļa amatu atstās Sandris Točs. Tā liecināja paziņojums parlamentārieša "Facebook" lapā.

Točs pametis partiju, lai strādātu kopā ar ekspolitiķi Aināru Šleseru, kas Gobzemam un partijas valdei šķiet pieņemami, loģiski un saprotami. Šlesers martā paziņoja, ka grasās nākamgad startēt Saeimas vēlēšanās.

Savā ierakstā deputāts pateicās Točam par ieguldījumu "brīvo Latvijas cilvēku, partijas dibināšanā un atbalstā viņa idejām". Gobzems minēja, ka "Likums un kārtība" jau tagad esot liela partija ar biedru skaitu, kas pārsniedzot varas partiju biedru skaitu.

Viņš norādīja, ka tad, kad dibināja partiju "Likums un kārtība", Šlesers nebija paziņojis par plāniem iet politikā. "Tagad situācija ir mainījusies. Sandris ies pie Šlesera, kas ir loģiski un saprotami. Man un partijas valdei arī pieņemami," atklājis politiķis.

"Delfi" jau ziņoja, ka 8. janvārī attālinātā pasākumā "Zoom" platformā formāli tika paziņots par jaunas politiskās partijas "Likums un kārtība" dibināšanu Saeimas deputāta Alda Gobzema vadībā. Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā partijas dibināšana nebija iespējama klātienē, tādēļ saskaņā ar likuma grozījumiem partiju varēja nodibināt, ja desmit dienu laikā vismaz 200 biedru apstiprina ar notariāli apstiprinātiem parakstiem partijas dibināšanas dokumentus un vadības ievēlēšanu.

26. februārī, Uzņēmumu reģistrā tika reģistrēta partija "Likums un kārtība".

Līdz ar pie frakcijām nepiederošo Saeimas deputātu Aldi Gobzemu, kurš 13. Saeimā tika ievēlēts no "KPV LV" saraksta, partijas dibināšanā iesaistījās arī neatkarīgas deputātes Karīna Sprūde (ievēlēta no "KPV LV"), Ļubova Švecova (ievēlēta no "Saskaņas") un Jūlija Stepaņenko (bijusi "Gods kalpot Rīgai" biedre un ievēlēta no "Saskaņas"). Gobzems un Stepaņenko tika ievēlēti par partijas līdzpriekšsēdētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!