Foto: AP/Scanpix/LETA

Svētdien, 14. martā, Latvijā pret Covid-19 vakcinēti 64 cilvēki, visi saņēmuši pirmo poti, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Nedēļas nogalēm raksturīgs, ka tajās vakcinē mazāk personu, bet šis ir mazākais vakcinēto personu skaits svētdienās kopš 14. februrāra, lai gan janvārī bija svētdienas, kad vakcinācija vispār netika veikta.

Šajā nedēļā sešās dienās kopumā vakcinētas 14 704 personas, tostarp pirmo poti saņēmuši 14 592 cilvēki, otro 112. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pagājušajai nedēļai bija izvirzījis mērķi ik dienu sapotēt vismaz 2500 cilvēku, kas ir par 500 cilvēkiem dienā vairāk, nekā bija iepriekšējās nedēļas mērķis. Faktiski pagājušajā nedēļā vairāk par 2500 cilvēkiem tika vakcinēti 11. un 12. martā. Ministrija iepriekš arī skaidrojusi, ka nedēļas nogales dienās vakcinācijas tempi ir lēnāki, jo vairums vakcinācijas punktu organizē darbu tā, ka lielāku daļu vakcīnu izmanto darba dienās.

Tāpat vakcinācijas tempi pagājušās nedēļas sākumā netika sasniegti, jo vakcīnu piegādātājs SIA "Oribalt Rīga", ar kuru tika noslēgts līgums par to piegādi, laikā nepiegādāja vakcinācijas punktiem tām paredzētās vakcīnu devas un tikai ceturtdien, 11. martā to palīdzēja izdarīt divi citi piesaistīti uzņēmumi.

Vakcinēto cilvēku skaits NVD statistikā gan vēl varētu pieaugt, jo ne visi mediķi datus "E-veselības" sistēmā ievada tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā ir saņēmuši 79 054 cilvēki, bet abas devas – 18 114 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021. gada 1. janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmis 4,17% iedzīvotāju, bet abas – 0,96%.

Pagājušā gada 28. decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9. janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11. janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10. februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12. februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca", bet 12. martā Eiropas Savienība (ES) apstiprināja uzņēmuma "Johnson&Johnson" vakcīnu pret jauno koronavīrusu. Taču visu šo medikamentu piegādes joprojām kavējas un ir salīdzinoši nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!