Lai nepieļautu nelikumīgu pirotehnisko izstrādājumu realizāciju, kā arī novērstu ar pirotehniku saistīto pārkāpumus un negadījumus pirmssvētku un svētku dienās, Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis uzdevis visu Latvijas pilsētu un rajonu policijas pārvalžu priekšniekiem pastiprināt pirotehnisko izstrādājumu tirdzniecības kontroli.
Tāpat īpaša uzmanība tiks pievērsta Ieroču aprites likumā noteiktajiem vecuma ierobežojumiem pirotehnikas iegādei un izmantošanai, kas nosaka, ka 1. un 2. klases pirotehniku var iegādāties un izmantot personas, kas sasniegušas 16 gadu vecumu, savukārt 3. klases pirotehniku – tikai no 18 gadu vecuma (izstrādājuma klase norādīta uz katra izstrādājuma).

Policija norāda, ka diemžēl ne visi pirotehnikas lietotāji apzinās briesmas un risku, kas saistīts ar nepietiekamām zināšanām pirotehnikas izmantošanā. Risks slēpjas ne vien nepietiekamās zināšanās, bet arī nekvalitatīvos pirotehnikas izstrādājumos. Šajā situācijā policija atgādina - ja esat nolēmuši svinību laikā izmantot pirotehnikas izstrādājumus, iegādājieties tos tikai firmās, kurām ir izsniegta atbilstoša licence. Nekādā gadījumā nepērciet pirotehniku no privātpersonām, kas tirgo nezināmas izcelsmes nesertificētus izstrādājumus.

Katram no pirotehnikas izstrādājumiem ir pievienota lietošanas pamācība, kurā iekļauti arī drošības noteikumi, ar kuriem obligāti jāiepazīstas pirms šo izstrādājumu lietošanas.

Bērni pirotehniskos izstrādājumus nedrīkst lietot bez pieaugušo klātbūtnes. Pat brīnumsvecītes ieteicams lietot vecāku klātbūtnē, lai nezināšanas, bravūras vai nevērības rezultātā neizceltos nelaime, kuras iznākums var būt arī traģisks.

Policija aicina vecākus būt uzmanīgiem un neatstāt pirotehnikas izstrādājumus mazgadīgiem bērniem pieejamās vietās, kā arī lūdzam pieaugušos neiegādāties pirotehniku bērniem, kas nav sasnieguši 16 gadu vecumu. Tāpat policija vecākiem atgādina, ka droša pirotehnikas lietošana nav savienojama ar alkoholisko dzērienu lietošanu.

Valsts policija aicina iedzīvotājus, kas pamanījuši nelikumīgu pirotehnikas izstrādājumu tirdzniecību, nekavējoties ziņot par to policijas darbiniekiem, lai kopīgiem spēkiem laikus tiktu novērstas iespējamās nelaimes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!