Foto: Publicitātes foto

No 15. novembra, līdz pat 21. novembrim Zaķusalas televīzijas tornis Rīgā tiks izgaismots ar īpašu svētku apgaismojumu.Tāpat līdz 22. novembrim augstākajos sakaru torņos 15 Latvijas pilsētās tiek pacelti valsts karogi, informē valsts AS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (turpmāk – LVRTC).

Gluži kā sveču aizdegšana mājās un sabiedrībā nozīmīgās vietās, tā arī augstākā Eiropas Savienības torņa izgaismošana ir neatņemama valsts svētku sastāvdaļa. Gaisma vieno, rada svētku kopības sajūtu un paceļ mūs virs ikdienības, uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis.

Pirmo svētku izgaismojums Zaķusalas tornī ir izvietots arī 200m augstumā. Līdz šim izgaismojums veidots nepilnus 50m zemāk. Atkarībā no laikapstākļiem, stari veidos gaismas spēli simboliski iezīmējot sakaru tīklu, kur centrā ir Zaķusalas tornis, kas raida datu pārraides, radio un TV signālus uz citiem LVRTC torņiem Latvijas pilsētās – Valmierā, Daugavpilī, Liepājā, Cesvainē, Ventspilī, Rēzeknē, Tukumā, Sabilē, Siguldā, Viļānos, Preiļos, Līvānos, Viesītē un Jelgavā.

Pandēmijas laikā lielākā daļa pasākumu un svētku aktivitāšu nevar notikt epidemioloģisko nosacījumu dēļ, savukārt TV tornim ir tā priekšrocība priecēt rīdziniekus un pilsētas viesus attālināti. TV tornis apmeklētājiem ir slēgts.

Svētku apgaismojums tiks ieslēgts plkst. 17.00 un mirdzēs līdz pusnaktij. Atkarībā no laikapstākļiem paredzams, ka katru dienu vizuāli tornis var izskatīties atšķirīgs.

3x6 metrus liels valsts karogs Zaķusalas TV tornī tiks pacelts valsts svētku rītā līdz ar saullēktu. Citos Latvijas augstākajos sakaru torņos karogu pacelšana tiek sākta jau šodien un noslēgsies līdz svētkiem, ja meteoroloģiskie apstākļi ļaus. Laikapstākļu dēļ šogad pieņemts lēmums vairākos torņos karogu necelt, jo prognozētais vēja ātrums to liedz.

Zaķusalas TV tornī karogs pirmo reizi tika pacelts 2014. gada decembrī un pēc tam ik gadu 4. maijā un 18. novembrī. Pārējos LVRTC augstākajos torņos karogi pirmo reizi tika pacelti 2018. gadā, kad torņos tika izveidoti speciāli karoga masti, kā arī apgaismojums diennakts tumšajam laikam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!