Foto: AFI
Jau pirmdien, 11.augustā, ar slimniekiem veltītu Svēto Misi sākušies ikgadējie Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku pasākumi Aglonā. Lai gan simtiem svētceļnieku gan kājām, gan braukšus jau devušies uz Aglonu un pirmās grupas jau ir ienākušas Aglonas bazilikā, daudzi iedzīvotāji turp plāno doties tikai nedēļas vidū.

Tieslietu ministrija apkopojusi noderīgu informāciju par to, kas jāzina gan svētceļniekiem, gan interesentiem, kuri šajās dienās vēl tikai grasās doties uz Aglonu. 


Foto: F64

Trešdiena, 13.augusts

Tiek uzklausītas grēksūdzes, dievkalpojumi notiek plkst. 7 un 12, bet jau plkst. 18.30 sākas Svētā Meinarda dienas svinības. Meinarda diena tiek svinēta 14.augustā, bet jau 13.augusta vakarā pēc svētās Mises plkst. 19, plkst. 20 notiks procesija ar Fatimas Dievmātes statuju ap baziliku, bet plkst. 22 plānots lūgšanu vakars, savukārt 24 iecerēta pusnakts sv. Mise, kā arī nakts adorācija bazilikā


Ceturtdiena, 14.augusts
Plkst. 7 plānota rīta sv.Mise (bazilikā pie Dievmātes altāra), plkst. 9 - dienas sv.Mise un garīgā adopcija – īpaša lūgšana ieņemta bērna aizsardzībai. Šīs lūgšanas laikā ticīgajiem ir iespējams garīgi adoptēt kādu ieņemtu bērnu, apņemoties par viņu lūgties deviņu mēnešus.
Plkst. 12 paredzēta sv.Mise svētceļniekiem, plkst. 15 – lūgšana „ Žēlsirdības kronītis” un plkst. 16 sv.Mise . Jau ceturtdienas vakarā ar koncertu plkst. 17.30 sāksies Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku svinības.
Plkst. 18 paredzēti konkursa „Dziedu Dievmātei” laureātu dziedājumi, plkst. 18.30 vesperes, jeb vakara lūgšanas, plkst. 19 vakara sv.Mise, iestiprināšanas sakramenta saņemšana, Dievmātes litānija, kā arī euharistiskā procesija.
Plkst. 22 bazilikas Sakrālajā laukumā paredzēts Tautas Krustaceļš, bet plkst,. 24 Pusnakts sv.Mise. Laikā no plkst. 1 līdz 7 būs adorācija bazilikā

Piektdiena, 15.augusts 
Plkst. 7 paredzēta rīta sv.Mise, plkst. 9 - Sv.Mise jauniešiem un iestiprināšanas sakramenta saņemšana, plkst. 10 - sv.Mise svešvalodā apakšējā baznīcā, plkst.11 - rožukroņa lūgšana, plkst. 12 Svētku galvenā sv.Mise, Dievmātes litānija un euharistiskā procesija.
Plkst.19 plānota vakara sv.Mise

Foto: LETA

No 11. līdz 15.augustam vairāk nekā 100 Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi un pirmās palīdzības sniedzēji nodrošinās medicīnisko palīdzību Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku apmeklētājiem Aglonā. Medicīnisko palīdzību sniegs neatliekamās medicīnas ārsti, ārsta palīgi, ārsti – reanimatologi, kā arī Latvijas Sarkanā Krusta pirmās palīdzības sniedzēji.

Mediķu posteņi tiks izvietoti visā Aglonas bazilikas teritorijā. Medicīnisko palīdzību varēs saņemt, vēršoties pie pirmās palīdzības sniedzējiem, ātrās palīdzības mašīnās vai medicīniskajās teltīs.
NMP dienesta mediķi aicina svētku apmeklētājus ievērot piesardzības pasākumus savai veselībai un drošībai. 

Mediķi iesaka nodrošināties ar dzeramo ūdeni un padzerties regulāri, ņemt līdzi trauku ūdens paņemšanai dzeramā ūdens ņemšanas vietās Bazilikas teritorijā. Izmantot tikai dzeršanai paredzētu ūdeni no dzeramā ūdens ņemšanas vietām vai fasētiem iepakojumiem.

Tāpat mediķu ieteikumi ir vilkt piemērotu apģērbu – vieglu, gaišu, ērtu un no dabīga materiāla, kas nodrošina ķermeņa elpošanu, lai nepārkarstu, mediķi iesaka izvairīties no ilgstošas uzturēšanās tiešos saules staros, uzmanīties no indīgo kukaiņu dzēlieniem – lapsenēm, bitēm. Vēlams jau iepriekš parūpēties par medikamentiem, kas var mazināt alerģisku reakciju pēc insektu dzēlieniem

Tāpat svētceļojuma laikā mediķi aicina nodrošināties ar plāksteriem un pārsējiem ādas noberzumu, nobrāzumu apkopšanai un atgādina: ja saslimšanai tās paasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, lūdzam somā vai kabatā paņemt līdzi zīmīti, kurā norādīts jūsu vārds, uzvārds un saslimšana, ar kuru slimojat, piemēram, „slimoju ar cukura diabētu”. 

„Aicinām mobilā telefonā ierakstīt radinieku telefona numurus, kurus mediķi spētu identificēt un sazvanīt pacienta piederīgos, ja tas nepieciešams, piemēram, „māsa”, „dēls”, tēvs” utt. ja tas nepieciešams, piemēram, „māsa”, „dēls”, tēvs” utt.,” norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. 

Tāpat mediķi aicina uzlādēt mobilo telefonu, lai nepieciešamības gadījumā varētu lūgt palīdzību, ja cilvēks ir nomaldījies vai ir palicis slikti ar veselību.

Mediķi norāda, ka šogad sadarbībā ar VUGD tiks izveidots laistīšanas punkts pie Cirīšu ezera, kurš domāts apmeklētāju atvēsināšanai karstajā laikā.

Mediķi arī aicina būt piesardzīgiem dedzinot sveces, uzmanīties no sveču liesmām, kā arī kūstošā vaska.

Tāpat, ja cilvēki redz, ka kādam „kļuvis slikti”, nepieciešams piedāvāt palīdzību un nepieciešamības gadījumā izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

„Visos gadījumos, kad pasliktinājies veselības stāvoklis – ir izteikts vājums, apziņas traucējumi, drebuļi, caureja, slikta dūša ar vemšanu, sāpes, hronisku saslimšanu paasinājumi u.c. veselības problēmas – meklējiet mediķu palīdzību!”, atgādina mediķi. 

Kā liecina NMP dienesta informācija, iepriekšējos gados Aglonas svētku laikā cilvēki visbiežāk pēc palīdzības vērsušies ar sirds-asinsvadu slimību paasinājumiem, locītavu sastiepumiem, ādas noberzumiem, fizisku spēku izsīkumu, galvassāpēm, gremošanas trakta darbības traucējumiem, kā arī ar alerģisku reakciju pēc insektu dzēlieniem.

Ja līdz mediķiem nav iespējams nokļūt vai cilvēks atrodas ārpus svētku norises vietas, tad akūtu, pēkšņu saslimšanu vai traumu gadījumos neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt, zvanot pa tālruni 113.

Foto: Reuters/Scanpix

Latgales plānošanas reģions informē: lai nodrošinātu pasažieriem iespēju nokļūt Aglonā uz Vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem, tiks noteiktas izmaiņas vilcienu kustībā maršrutā Rīga – Daugavpils: 14.augustā vilciens Nr.704 plkst.15:39 kursēs līdz Aglonai (šobrīd plkst.16:12 līdz Daugavpilij), bet 15.augustā vilciens Nr.809 kursēs plkst.16:00 no Aglonas (šobrīd plkst.17:15 no Daugavpils).

Tāpat, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, lai nodrošinātu sagaidāmo palielinātās pasažieru plūsmas apkalpošanu, no šā gada 13.augusta līdz 15.augustam, tiek veiktas šādas izmaiņas reģionālajā starppilsētu nozīmes maršrutā Nr.7981 Rīga – Preiļi:

1. šā gada 13., 14.un 15.augustā reiss Nr.01 plkst.10:25 no Rīgas kursēs līdz Aglonai;

2. šā gada 13., 14.un 15.augustā reiss Nr.16 kursēs plkst.16:30 no Aglonas;

3. šā gada 15.augustā atklāt reisu Nr.39 plkst.06:40 no Rīgas uz Aglonu;

4. šā gada 15.augustā atklāt reisu Nr.32 plkst.15:40 no Aglonas uz Rīgu.

Foto: Valsts policija

Arī policija atgādina par drošību un savstarpējo toleranci Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku laikā Aglonā 13., 14. un 15.augustā

Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi sabiedriskās kārtības nodrošināšanā Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas dienas svinīgā pasākuma laikā, policija informē visus svētku dalībniekus par to, ka 13., 14. un 15.augustā Aglonā pulcēsies tūkstošiem cilvēku un automašīnu. 

Lai rūpētos par vairāku desmitu tūkstošu svētku dalībnieku drošību un sabiedrisko kārtību Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes darbinieki strādās pastiprinātā režīmā pēc īpaši izstrādāta darba plāna.

Tik lielā cilvēku pulcēšanas vietā ir ļoti viegli zaudēt no redzesloka savus līdzcilvēkus, ar kuriem kopā esiet ieradušies. Īpaši uzmanīgi jāpieskata bērni. Par to policija brīdina cilvēkus, kuri nolēma uz pasākumu doties kopā ar bērniem, un lūdz vecākus būt modriem un uzmanīt savu bērnu gaitas. Gadījumā, ja bērns tomēr ir pazudis, pēc palīdzības nekavējoties vērsieties pie jebkura policijas darbinieka vai arī bazilikas Informācijas centrā!

Tāpat policija lūdz cilvēkus neatstāt bez uzraudzības savas somas un citas personīgas mantas, savukārt vērtīgas mantas (piemēram, mobilo telefonu, naudu vai dokumentus) turēt drošā vietā pēc iespējas tuvāk ķermenim, lai ļaundarim nebūtu iespējas izvilkt tās no kabatas vai somas. Diemžēl, arī tādā svētā un starptautiskās nozīmes pasākuma norises laikā, kur pulcējas tūkstošiem ticīgo cilvēku, ļaundariem tā ir laba iespēja realizēt savas noziedzīgus nodomus un piepelnīties.

Gadījumos, ja Jūs atrodat kādas mantas, lūgums nodot tās bazilikas Informācijas centrā vai jebkuram policijas darbiniekam. Lūgums arī atcerēties, ka atstāt vērtīgas mantas teltīs nav droši – telts negarantē jūsu mantu drošību. 

Policija aicina visus ceļu satiksmes dalībniekus pārvietoties atbilstoši noteikumiem un būt tolerantiem vienam pret otru. 

Tāpat policija atgādina, ka, pārvietojoties pa brauktuves nomali diennakts tumšajā laikā, gājējiem un arī velosipēdistiem jāatceras par atstarotāju lietošanu, lai neapdraudētu sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, ka Aglonas pagasts ietilpst Āfrikas cūka mēra (ĀCM) izsludinātajā ārkārtējās situācijas teritorijā, tāpēc svētku apmeklētājiem un uzņēmējiem, kuri paredzējuši svētkos nodrošināt ēdināšanu, nepieciešams ievērot vairākus drošības pasākumus.

PVD aicina svētku dalībniekus un apmeklētājus, dodoties uz svētkiem, atpūtai izmantot tikai ceļā paredzētās pieturvietas, ievērot visas organizatoru noteiktās prasības un atbildīgo dienestu ieteikumus, neatstāt pārtikas produktu, tostarp līdzpaņemto sviestmaižu un citu ēdienu, atkritumus ceļmalās vai atpūtas vietās. Atkritumus drīkst izmest tikai tam paredzētos konteineros.

Tāpat vietējo iedzīvotāju piedāvāto cienastu izlietot un nenest to tālāk, bet iegādāto pārtiku, sevišķi cūkgaļu vai cūkgaļas izstrādājumus, ieteicams izlietot vienā ēdienreizē, savukārt svētku norises laikā tirdzniecības vai sabiedriskās ēdināšanas vietās nebūtu ieteicams iegādāties cūkgaļu vai cūkgaļas produktus promvešanai.

Līdzi vešanai var iegādāties tikai termiski apstrādātus gaļas produktus oriģinālā (rūpnieciskā) iepakojumā ar atbilstošu marķējumu.

Savukārt sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas tirdzniecības pakalpojumu veicējiem, kuri savu dalību būs pieteikuši un saskaņojuši ar Aglonas novada domi, ir atļauts ievest svaigu cūkgaļu un visu citu sugu dzīvnieku svaigu gaļu, gaļas izstrādājumus (marinēta gaļa, šašliks u.c.) un gaļas produktus (desas, cīsiņi, kūpināta gaļa u.c.) ar atbilstošu marķējumu un pavaddokumentiem, bet aizliegts ievest svaigu mājas un meža cūku gaļu, maltu gaļu, subproduktus (aknas, nieres u.c.), gaļas izstrādājumus (šašliks, kupāti, marinēta gaļa, saldēti pelmeņi u.c.), kuru sastāvā ir mājas un meža cūku gaļa.

Tāpat aizliegts ievest gaļas produktus, kas satur cūkgaļu (desas, kūpināta cūkgaļa u.c.), ja tā ir atvērtā rūpnieciskā iepakojumā vai ir bez iepakojuma.

Atļauts izvest no teritorijas ir visu citu sugu dzīvnieku svaigu gaļu, subproduktus (aknas, nieres u.c.) bez iepakojuma, ja ir iespējams atpazīt dzīvnieka sugu, visu citu sugu dzīvnieku maltu gaļu, gaļas izstrādājumus (marinēta gaļa, saldēti pelmeņi u.c.), gaļas produktus (desas, cīsiņus, kūpinājumus, pastētes u.c.) neatvērtā oriģinālā (rūpnieciskā) iepakojumā ar atbilstošu marķējumu, cūkgaļas produktus (desas, cīsiņi, kūpinājumi u.c.) neatvērtā oriģinālā (rūpnieciskā) iepakojumā ar atbilstošu marķējumu.

PVD aicina pārtikas tirgotājus un ēdinātāju stingri ievērot pārtikas un gatavo ēdienu uzglabāšanas temperatūru gan pārvadāšanas laikā, gan arī tirdzniecības un ēdināšanas vietās, nodrošināt pietiekamu termisko apstrādi ēdieniem un uzkodām, kas tiks gatavotas (cepti, grilēti u.c.) tirdzniecības vietās, nodrošināt darbiniekus ar piemērotu darba apģērbu un aprīkojumu personīgās higiēnas ievērošanai, ja nepieciešams, dezinfekcijas līdzekļiem. Darbinieku personas medicīniskajām grāmatiņām jābūt tirdzniecības un ēdināšanas vietās, bet ēdienu atliekas izmest tikai tam paredzētajās vietās.

PVD atgādina, ka ĀCM nav bīstams cilvēkiem, bet ir ļoti bīstams mājas un meža cūkām. Cilvēksvar pārnest slimību ierosinātājus ar pārtiku, apģērbu, apaviem un sadzīves priekšmetiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!