Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) nolēmis uz laiku – līdz nākamajām Grieķijas parlamenta vēlēšanām – pārtraukt kontaktus ar šo Dienvideiropas valsti, vēsta ārvalstu mediji.

Parādu nomocītās Grieķijas parlamenta ārkārtas vēlēšanas gaidāmas pēc mēneša – 17.jūnijā.

"Mēs gaidam vēlēšanas un ceram izveidot kontaktus ar jauno Grieķijas valdību tiklīdz tā tiks izveidota," par to paziņojis fonda pārstāvis Deivids Houls.

SVF apturēja finansiālās palīdzības programmu Grieķijai tūlīt pēc valsts parlamenta vēlēšanām 6.maijā, pēc kurām politiķiem tā arī neizdevās vienoties par koalīcijas izveidi.

Politisko negāciju dēļ starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" ceturtdien paziņojusi par lēmumu pazemināt Grieķijas ilgtermiņa kredītreitingu no "В-" līdz zemākajam līmenim - "ССС", vēsta ārvalstu mediji.

Jau vēstīts, ka pēc 6.maijā notikušajām parlamenta vēlēšanām Grieķijā nav izdevies izveidot valdību, tāpēc jūnijā tiks rīkotas jaunas parlamenta vēlēšanas.

Grieķija ir bez valdības kopš 6.maijā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kuras sašķēla parlamentu iepriekšējās valdības pieņemto taupības pasākumu atbalstītājos un pretiniekos. Iepriekšējās valdošās koalīcijas partijas "Jaunā demokrātija" (ND) un Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK) vēlēšanās cieta lielus zaudējumus, jo vēlētāji sodīja PASOK un ND par to valdības veiktajiem taupības pasākumiem, lai saņemtu starptautisko aizdevumu.

Tieši jautājums par solīto taupības pasākumu tālāku īstenošanu bija viens no būtiskākajiem klupšanas akmeņiem sarunās par valdības izveidi pēc 6.maija vēlēšanām. Tiesa, ja Grieķija neturpinās saistības, ko tā uzņēmās apmaiņā pret SVF un Eiropas Savienības sniegto starptautisko finanšu palīdzību, tad tai jauna finansiāla palīdzība netiks sniegta, kas valsti var novest līdz defoltam jeb maksātnespējai un izstāšanās no eirozonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!