Foto: EPA/Scanpix/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien tālākai vētīšanai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā nodeva 10 187 Latvijas pilsoņu parakstīto iniciatīvu par priekšlikumu "neattaisnoti nevakcinētajiem" Covid-19 pacientiem ārstēšanās izdevumus segt pašiem.

Komisijas sēdē tika uzklausīts iniciatīvas iesniedzējs Sandris Kravalis, kurš pauda, ka valstī faktiski notiekot "ne-covid pacientu diskriminācija". Attiecīgi viņš uzsvēra, ka viņa un iniciatīvas parakstītāju ieskatā, katram ir nepieciešams uzņemties atbildību par savu rīcību, tostarp tiem iedzīvotājiem, kas bez attaisnojoša iemesla izvēlējušies nevakcinēties.

"Daļa iedzīvotāju uzskata, ka nepieciešama brīva izvēle vakcinēties vai nē, taču viņu brīvība samazina citu cilvēku iespējas saņemt medicīnisko palīdzību," sacīja Kravalis, piebilstot, ka nevakcinētie iedzīvotāji sākotnēji atsakās no valsts palīdzības, taču, nonākot slimnīcā, to pieprasa daudzkārt lielākā apjomā. Iniciatīvas autors arī piebilda, ka diskusijās varētu arī apsvērt iespējamību noteikt nevakcinētiem pacientiem noteikt līdzmaksājumu, nevis pilnu samaksu par ārstēšanu.

"Ir radīta pacientu grupa, kam ir tiesības, bet nav pienākumu un atbildības," rezumēja Kravalis.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, komentējot iniciatīvas saturu, atzīmēja, ka no epidemioloģiskā viedokļa tā nebūtu atbalstāma, jo jebkādi šķēršļi, kas atturētu pacientus vērsties pēc medicīniskās palīdzības, varētu palielināt infekcijas izplatības risku sabiedrībā.

Savukārt Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktors Jānis Hahelis uzsvēra, ka arī VM nevar piekrist šai iniciatīvai vairāku apsvērumu dēļ. Kā būtiskāko viņš minēja ētiskos jautājumus, piemēram, faktu, ka pacientiem nevar tikt liegti medicīniskie pakalpojumi, ja tie nespēj veikt līdzmaksājumus.

Tāpat Hahelis uzsvēra, ka vēl viena būtiska problēma būtu noteikt brīdi, kurā pacients skaitītos "nepamatoti nevakcinēts", proti, uz šo jautājumu neesot viegli rodama atbilde, jo ir pacienti, kas objektīvu apsvērumu dēļ dodas vakcinēties tikai tagad.

Iniciatīvas autoru juridiskā konsultante Rita Purmale-Jirgensone deputātiem toties norādīja, ka Satversmē noteikti dažādi cilvēku pienākumi, tostarp arī rūpēties par sevi un tuviniekiem. Attiecīgi viņa atzīmēja, ka nevakcinēto cilvēku dēļ tiek atvirzīti plānveida medicīnas pakalpojumi, tādējādi radot pacientu šķirošanu. "Ja ir individuālā vēlme nevakcinēties, tad ir individuālā iespēja maksāt par ārstēšanos no Covid-19," sacīja Purmale-Jirgensone.

Turpretim VM Juridiskās nodaļas juriskonsulte Kitija Kravale deputātiem atgādināja par Satversmes 115. pantu, kurā valstij noteikts pienākums aizsargāt iedzīvotāju veselību un nodrošināt medicīnas pakalpojumu minimumu.

Uzklausot visus diskusijas dalībniekus, deputāti atzīmēja, ka, lai arī konceptuāli neatbalsta iniciatīvas saturu, tomēr ir nepieciešama plašāka diskusija par tās aktualizētajiem jautājumiem, tamdēļ vienojās šo iniciatīvu nodot tālākai skatīšanai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā.

Jau vēstīts, ka Iniciatīvu iesniedzis Kravalis, kurš norāda, ka slimnīcās ar SARS-CoV2 infekcijas vidēji smagu un smagu gaitu tiek stacionēti arvien vairāk pret Covid-19 nevakcinēti pacienti. Nokļūšana slimnīcā ar Covid-19, it īpaši intensīvās terapijas vai reanimācijas nodaļās, rada valstij milzīgus izdevumus.

Viņš atzīmē, ka ārstiem vēl joprojām nav ļoti iedarbīgu medikamentu vidēji smagas un smagas Covid-19 infekcijas ārstēšanai, tomēr jau vairāk nekā sešus mēnešus ir pieejama "ļoti iedarbīga profilakse" ar vakcīnām.

Vienas vakcīnas izmaksas esot līdz pat 300-400 reizēm mazākas nekā pacienta ārstēšana intensīvās terapijas vai reanimācijas nodaļā. Izmaksas, kas saistītas ar Covid-19 pacientu ārstēšanu, patlaban sedz nodokļu maksātāji, informē Kravalis, vienlaikus akcentējot, ka vairāk nekā 97% no Covid-19 pacientiem, kas tiek uzņemti slimnīcās ar vidēji smagu vai smagu slimības gaitu, nav vakcinēti.

Pagājušajā diennaktī veikti 27 089 Covid-19 testi, reģistrēti 3206 jauni inficēšanās gadījumi un saņemti ziņojumi par 33 mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

No tiem 2314 bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 892 vakcinēti cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!