Piektdien Tīreļu mežniecībā "Rīgas meža aģentūras" organizētajā meža stādīšanas talkā Rīgas pašvaldības darbinieki un citi talcinieki iestādīja 6000 priedīšu.
"Rīgas meža aģentūras" organizētā talka ietilpa gadskārtējo aģentūras rīkoto Meža dienu ietvaros. Talcinieku vidū bija Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs, domes deputāti, aģentūras darbinieki, žurnālisti un arī interesenti no malas.

Šā gada Meža dienu moto bija " Vai tu iestādīji savu koku?".

Kā pastāstīja Rīgas meža aģentūras direktors Jānis Vazdiķis, cilvēku atsaucība mežu atjaunošanas darbos šogad nav tik liela, kāda tā ir bijusi mežu sakopšanas talkās, taču jau nākošajās Meža dienās tiek plānots iesaistīt vairāk jauniešu. "Notiks sacensības starp skolām, un labākās saņems dažādas balvas, piemēram, ekskursijas," piebilda Vazdiķis.

Šīsdienas meža stādīšanas talkā aptuveni divu stundu laikā 1,5 hektāru platībā tikai iestādīti 6000 jauno priedīšu. Vazdiķis gan uzsvēra, ka optimālā variantā no kopējā skaita varētu izaugt tikai trešdaļa iestādīto koku, jo vairumu no tiem apdraud dažādi kaitēkļi. "Lielākie ienaidnieki ir smecernieki, peles, buki un aļņi. Šī iemesla dēļ stādām lielāku skaitu jauno priežu, lai regulētu līdzsvaru," teica Vazdiķis.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" pētnieks Valentīns Lazdāns pastāstīja, ka būtiska nozīme šā gada Meža dienu norisē ir pāriešana no kailsakņa stādiem uz konteinerstādiem visā Latvijā. "Lielākā konteinerstāda priekšrocība ir tā, ka stāds daudz mazāk tiek traumēts, to pārstādot, un mazāk cieš no nelabvēlīgiem vides apstākļiem ieaugšanas laikā. To iestāda kopā ar kūdras substrāta kubiņu, kurā tas audzis," talciniekiem paskaidroja Lazdāns.

Skandināvijas valstis jau esot pilnībā pārgājušas uz konteinerstādu tehnoloģiju, kamēr pie mums to izmantojot tikai 30%.

Pirmās "Meža dienas" Latvijā notika 1928.gadā 12.maijā. Kopš šī laika tās notiek ik gadu. "Ar katru gadu Meža dienu pasākumu skaits palielinās, kas liecina par ikviena cilvēka labo apņemšanos piedalīties meža atjaunošanā un apkārtējās vides sakārtošanā," piebilda Vazdiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!