Foto: F64
Sestdien pulksten 13:00 Tallinā un vēlāk pulksten 18:00 Viļņā sākās "Baltijas ceļa" 20.gadadienai veltīts Baltijas vienotības skrējiens "Sirdspuksti Baltijai", kas svētdien pulksten 20.00 noslēgsies svinīgā pasākumā Rīgā pie Brīvības pieminekļa.

Foto galerija

Starts Tallinā tika dots pēc Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa uzrunas. Pirmajā kilometrā kopā ar Igaunijas un Latvijas orientieristiem un vairākiem desmitiem citu dalībnieku skrējienā startēja arī Latvijas valsts prezidenta Valda Zatlera dēls Kārlis Zatlers.

Savukārt Lietuvā ceļavārdus skrējējiem veltīja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Kopā ar pirmajiem Viļņas skrējējiem pirmos skrējiena posmus Lietuvā veica Latvijas orientieristi.

Skrējiena dalībnieki no Lietuvas līdz Latvijas robežai Grenctālē plāno nokļūt aptuveni 16 stundu un 27 minūšu laikā, un stafetes pārņemšana uz Lietuvas un Latvijas robežas plānota svētdien, plkst.12:27. Uz Lietuvas-Latvijas robežas „Sirdspuksti Baltijai” dalībniekus sagaidīs Saiemas priekšsēdētājs Gundars Daudze un bijušais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs, sabiedriskais darbinieks Romualds Ražuks. Uz robežas skrējējus sveiks ar medu un rupjmaizi, spēlēs Nacionālo bruņoto spēku orķestris un sudmaliņas dejos tautas deju kolektīvi. Robežas kilometru par savu izvēlējušies arī vismaz 100 cilvēki no Skaistkalnes un Vecumniekiem, kuri tur stāvēja „Baltijas ceļā” pirms 20 gadiem.

Skrējiena „Sirdspuksti Baltijai” dalībnieki, kuri ceļu uz Rīgu no Tallinas sāka pulksten 13:00, Latvijas robežu sasniegs 15 stundu un 58 minūšu laikā, un skrējiens no Igaunijas puses Latvijā sāksies svētdien plkst. 4.58. Īpaši gaišs nakts posms igauņu skrējējus sagaida „Baltijas ceļa” idejas dzimšanas vietā Vīlandē, kur skrējienu pavadīs lāpu ceļš. Pirmo posmu Latvijā skries arī Latvijas Ārstu biedrības prezidents, viens no akcijas „Sirdspuksti Baltijai” organizatoriem Pēteris Apinis. Ķoņu pagastā, sagaidot skrējējus, kvēlos ugunskuri, un svētdienas pēcpusdienā uz Igaunijas un Latvijas robežas atklās pieminekli „Baltijas ceļam”.

Kā portālu "Delfi" informēja organizatori, Baltijas vienotības skrējiena „Sirdspuksti Baltijai” dalībnieku stafetes maiņa katrā jaunā „Baltijas ceļa” kilometrā tiks nodota ar rokasspiedienu, kas kā draudzības, sirsnības un vienotības simbols ceļos no cilvēka pie cilvēka starp visu trīs Baltijas valstu skrējiena dalībniekiem.

Šobrīd Baltijas valstu vienotības skrējiena "Sirdspuksti Baltijai" reģistrāciju skaits Latvijā sasniedzis jau 12 715, Igaunijā - 883, bet Lietuvā pieteikušies 690 dalībnieki. Iedzīvotāji Latvijā vēl šodien turpina pieteikties skrējienam, liela daļa reģistrējās kā draugu grupas, uzņēmumu un darba kolektīvi, dienas aprūpes centri un sporta komandas, tādējādi gaidāmais dalībnieku skaits ir vismaz 15 000.

Skrējiena finišs plānots kā Baltijas ceļa 20. gadadienai veltītā pasākuma kulminācija, kad vienlaikus no abām pusēm pie Brīvības pieminekļa satiksies skrējiena dalībnieki no visām trim Baltijas valstīm. Paredzams, ka finišā satiksies vismaz pusotrs tūkstotis skrējēju un līdzjutēju.

Tiešraidē skrējiena norisi varēs vērot arī portālā „Delfi” jau sestdien no plkst. 13:00 līdz tā noslēgumam pie Brīvības pieminekļa rītvakar pulksten 20:30.

Portāls "Delfi" aicina lasītājus un dalībniekus iemūžināt skrējiena mirkļus. Par godu skrējienam "Sirdspuksti Baltijai" ir izveidota "Delfi Foto" speciāla sadaļa, kurā lasītāji aicināti iesūtīt iemūžinātos mirkļus no šī skrējiena.

Akcija "Sirdspuksti Baltijai" notiek, lai atkal sajustu Baltijas valstu vienotību, atsauktu atmiņā kopīgo cīņu par brīvību un lai pierādītu mūsu nacionālās apziņas dzīvotspēju.

Iedzīvotāji visā Latvijā 23. augustā tiek aicināti sagaidīt skrējiena dalībniekus, izkarot valsts karogus pie savām mājām, sagaidot un sveicot skrējējus ceļu malās, kā arī piedaloties noslēguma pasākumā pie Brīvības pieminekļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!