Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iesniegtā iesnieguma par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu pamatā nav bijušas politiskas intereses, bet gan "prasta alkatība un mantkārība", "KPV LV" preses konferencē pauda uzņēmējs, "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs Viesturs Tamužs, kuram piemērots aizdomās turētā statuss.

Ziņots, ka pagājušajā nedēļā kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu šī politiskā spēka finansēšanu aizturēti partijas līdzpriekšsēdētāji Artuss Kaimiņš un Atis Zakatistovs, kā arī Tamužs. KNAB veica arī kratīšanas ar šīm personām saistītos īpašumos.

Pirmdien sasauktajā preses konferencē uzņēmējs bija sagatavojis paziņojumu uz vairākām lapām, kuru viņš žurnālistu un citu interesentu klātbūtnē nolasīja.

Viņš uzsvēra, ka līgums starp uzņēmumu "Eco Baltia" un Zakatistova uzņēmumu "Per capita" par konsultāciju sniegšanu noslēgts korekti. To parakstījuši "abu uzņēmumu valdes locekļi, nepārkāpjot savas pilnvaras".

Uzņēmējs KNAB saņemto iesniegumu par iespējamu nelikumīgu partijas finansēšanu vairākkārt nosauca par denunciāciju. Uzņēmēja ieskatā, tās autors "centies demonstrēt šo konsultāciju līgumu kā nelegālu vai parakstītu spaidu kārtā, vai vēl kādas citas absurdas lietas".

"Katru mēnesi tika iesniegti detalizēti akti, kas attiecīgajā mēnesī tika pētīts un apspriests. Aktus katru mēnesi parakstīja abu uzņēmumu amatpersonas un saskaņā ar šiem aktiem "Eco Baltia" katru mēnesi korekti veica maksājumus par padarīto," klāstīja uzņēmējs. Viņš gan atteicās publicēt aktus un aicināja pēc tiem vaicāt KNAB, jo nav drošs, vai to kriminālprocesa ietvaros var darīt. "Kurš ir šīs nelietīgās denunciācijas autors un kam tas ir bijis izdevīgi? Man šeit ir jāapbēdina gan KNAB, gan Artuss, gan Atis. Manuprāt, šeit nav nekā no politiskām interesēm. Visa pamatā ir prasta alkatība un mantkārība," pauda Tamužs.

Viņš savā stāstījumā atsaucās uz uzņēmēju Māri Simanoviču, kurš īstenojot plānu, kā kļūt par "Eco Baltia" kontrolējošo akcionāru. "Sākumā tās bija dažādas juridiskas manipulācijas, kuru jēgu mēs īsti nesapratām," skaidroja Tamužs, pieļaujot, ka tagad ieslēgti "smagāki mehānismi".

"Jūs labi saprotat, ka profesionāli juristi var uzrakstīt labu līmeņa gandrīz par jebko. Es esmu dzirdējis, ka Māris ar dažādām denunciācijām ir vērsies praktiski visās Latvijas tiesībsargājošajās institūcijās. Bet apmēram pirms diviem mēnešiem sācis lielīties biznesa saietos, ka viņš tūlīt iesēdinās Viesturu [Tamužu] uz gadiem, un tad pilnībā pārņems biznesu," pauda Tamužs.

Arī pats Zakatistovs pieļāva, ka ir ierauts "svešā karā". Politiķis skaidroja, ka viņa apsūdzības pamatā ir nedefinēts jēdziens – "fiktīva konsultāciju sniegšana".

"Šobrīd man ir celta apsūdzība par fiktīvu pakalpojumu sniegšanu, es šo apsūdzību noliedzu. Es apgalvoju, ka viss, ko līguma ietvaros esmu darījis, ir bijis īsts un es esmu kvalificēts sniegt šāda veida pakalpojumus," norādīja Zakatistovs.

Simanovičs portālam "Delfi" norādīja, ka pats nav rakstījis nevienu iesniegumu. "Līdz ar to – visu, ko KNAB mums ir prasījis, mēs visu esam iesnieguši. Ar šo iestādi mēs sadarbojamies likumā noteiktajā ietvarā. Viss, ko teica Tamužs, ir pilnīgs absurds," pauda uzņēmējs.

Viņš sarunā vērsa uzmanību, ka "Eco Baltia" ir ļoti sazarota akcionāru struktūra. "Mēs ar Viesturu [Tamužu] esam vienādi mazākumakcionāri. 16,67% mums pieder katram. Gan man, gan Viesturam. Līdz ar to – Viestura apgalvojumi par to, ka es gribu pārņemt varu uzņēmumā, kurā ir pieci dažādi akcionāri, ir pilnīgs nonsenss," uzsvēra Simanovičs.

"Viesturs Tamužs pats ilgstoši divus gadus mēģina pārdot sev piederošās uzņēmuma akcijas. Jā, es esmu izteicis viņam priekšlikumu šīs akcijas atpirkt, bet par normālu cenu un uz normāliem noteikumiem. Tas viss, kas šodien tika publiski pateikts, tā vienkārši ir pilnīgākā nepatiesība un absurds," atkārtoti pauda uzņēmējs.

Kā norāda KNAB, personām piemērots aizdomās turēto statuss.

Kā iepriekš paziņojumā presei, neminot konkrētus uzvārdus, norādīja KNAB, biroja izmeklētā kriminālprocesa ietvaros 20. jūnijā Saeima atbalstīja KNAB lūgumu un deva atļauju veikt kriminālprocesuālās darbības attiecībā pret Saeimas deputātu.

Minētais kriminālprocess uzsākts 2017. gada 5. jūnijā par iespējamām pretlikumīgām darbībām, par kurām paredzēta kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 288.2 panta 1. daļas par politiskās partijas vai politisko organizāciju apvienības nelikumīgu finansēšanu.

Kriminālprocess sākts arī pēc 288 3 panta par starpniecību politiskās organizācijas vai partiju apvienības nelikumīgā finansēšanā un 288.4 panta 1. daļas par politiskās organizācijas vai politisko organizāciju apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

Divas personas šajā kriminālprocesā atzītas par aizdomās turētām pēc likuma panta par politiskās partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās un par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu, kas izdarīta personu grupā un lielā apmērā, paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Viena persona atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma panta par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kā norādījis KNAB, pirmstiesas izmeklēšanas laikā, veicot kriminālprocesuālās darbības, KNAB ieguva materiālus, kas satur ziņas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu, kuru rezultātā politiskā organizācija saņēma nelikumīgu finansējumu.

Balstoties uz KNAB preses paziņojumā un aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, no kriminālprocesa materiāliem izriet, ka 2016. gada pavasarī Tamužs vienojās ar politiskās organizācijas valdes locekli, ka personu grupā izkrāps finanšu līdzekļus lielā apmērā no kāda uzņēmuma, ko KNAB apzīmējis ar burtu "B", nolūkā tos novirzīt politiskās organizācijas nelikumīgai finansēšanai.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs paziņojis uzņēmuma "B" valdes priekšsēdētājam, ka vēlas nolīgt kādu personu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam. 2016. gada 1. jūnijā tika noslēgts līgums starp uzņēmumu "B" un uzņēmumu "Per capita" par konsultāciju sniegšanu. "Firmas.lv" dati liecina, ka "Per capita" pilnībā pieder Zakatistovam.

Analoģisks līgums par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu tika noslēgts arī 2016. gada 30. decembrī. Saskaņā ar līgumu, ik mēnesi uzņēmums "B" pārskaitīja naudas līdzekļus 2000 eiro apmērā un pievienotās vērtības nodokli uz "Per capita" bankas kontu.

Tas turpinājās līdz 2017. gada jūnijam, kad plašsaziņas līdzekļos parādījās ziņas par Saeimas deputāta, Zakatistova un Tamuža sarunām.

Sarunās Zakatistovs paziņojis, ka saņem no uzņēmēja 2000 eiro mēnesī. Savukārt uzņēmējs jautājis par viņam iegūstamo nosacīto labumu, vai tā būs nauda, vai vara, vai ekonomikas ministra postenis.

KNAB uzskata, ka minētie finanšu līdzekļi tika novirzīti maksājumu veikšanai, kuru rezultātā, pamatojoties uz noslēgtiem līgumiem, politiskajai organizācijai bija iespējams bez maksas izmantot partijas biroja telpas.

Krāpšanas rezultātā iegūtie finanšu līdzekļi lielā apmērā tika izmantoti "KPV LV" finansēšanai, norādījis KNAB.

Turklāt noskaidrots, ka Saeimas deputāts kārtējā valsts amatpersonas deklarācijā par 2015. gadu norādīja nepatiesas ziņas par ienākumiem lielā apmērā, raksta KNAB.

Ziņots, ka Pagājušā gada maijā internetā tika publicēts video ieraksts, kurā partijas pārstāvji Kaimiņš un Zakatistovs runā par politiskā spēka finansējumu. Jau decembrī "Delfi" ziņoja, ka KNAB sācis kriminālprocesu par, iespējams, Kaimiņa partijas nelikumīgu finansēšanu.

Lai gan Gobzems tai laikā vēl nebija partijā, viņš "Delfi TV ar Jāni Domburu" izteica viedokli par šo jautājumu, proti, šis video ir tikai viens fragments no garākas sarunas un viņam neesot informācijas, ka Zakatistovs vai kāds cits partijas biedrs būtu apzadzis valsti.

Viņš arīdzan aicināja tiesībsargājošās iestādes šo lietu "nemarinēt" un ātri pieņemt lēmumu, lai ir skaidrība. Lai gan Gobzemam ir savs redzējums un aicinājums konkrētajā jautājumā, Kaimiņš apgalvo, ka jau pirms kāda laika saņēmis KNAB vēstuli, kurā teikts, ka iestādei nav "nekādas lietas pret partiju".

Uz jautājumu par to, vai partijai ir "melnā kase", Gobzems sniedza noraidošu atbildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!