Foto: Shutterstock
Nošļucis mutes kaktiņš, nedzīvi sejas vaibsti un zaudētas runas spējas – šīs pazīmes Viļānu pusē dzīvojošajai Ilzei Spergai bija kā sarkanā lampiņa, ka ar māti notikusi nelaime, visticamāk, atkal insults. Uzreiz pēc šīs atskārsmes izsauktā neatliekamās palīdzības brigāde sirmo kundzi nogādāja Rēzeknes slimnīcā, taču dežūrējošais ārsts viņu drīz, tajā pat naktī, izrakstīja. Sirmgalvei nācās meklēt palīdzību citā slimnīcā, un meitai ir bažas, ka runas traucējumi saglabāsies. Viņa arī atklāja, ka Rēzeknes slimnīcā tonakt dežūrējošā ārsta rīcība tiek izmeklēta kriminālprocesā saistībā ar kāda sirmgalvja nāvi.

Tolaik medijos arī izskanēja ziņas, ka pēc šīs ārsta kļūdas Ārstniecības riska fonds mirušā pacienta tuviniekiem izmaksāja aptuveni 100 000 eiro kompensāciju.

Ceturtdienas vakarā llzes Spergas māte noskatījusies Latvijas televīzijas raidījumu "Panorāma", sākusi rosīties pa māju un pēc brīža ģimenes locekļi izdzirdējuši kritiena troksni. "Skrēju, paspēju viņu uztvert, viņa nenokrita, nenogāzās. Pamanīju, ka ir nošļucis mutes kaktiņš, nedzīvi sejas vaibsti, nekustas labā roka un labā kāja, un viņa vairs nerunā," ceturtdienas vakara pārdzīvojumus portālam "Delfi" izstāsta Sperga.

Ģimenes locekļi uzreiz saukuši Neatliekamās medicīnisko palīdzības dienestu (NMPD). "Mammai izmērīja asinsspiedienu, un bija tikai viens variants – jāved uz slimnīcu," atceras meita. Līdzi uz slimnīcu devās viņas māsa, bet Sperga palika mājās ar diviem bērniem – četrus un trīs gadus veciem.

"Pēc kāda laika zvanīja tante, ka nav labi – datortomogrāfiju sola nākamajā dienā, neirologs, iespējams, būs tikai sestdien, mammu raksta ārā no slimnīcas un viņai ir jābrauc pakaļ, bet man ir mazi bērni, kurus nav, kas pieskata," stāsta Sperga.

Ar šo notikumu viņa dalījusies arī savā sociālā tīkla "Twitter" profilā, kur atjaunojusi informāciju hronoloģiskā notikumu secībā.

Meita nelikās mierā

Sperga nolēma doties uz slimnīcu, un, tur nokļuvusi, uzreiz meklēja ārstu un jautāja, ko darīt. "Datortomogrāfijā nav konstatēts insults, taču viņa joprojām nerunāja. Pirms dažām stundām viņa bija staigājoša, runājoša un tagad pilnīgi nekāda," stāsta pacientes meita. Ģimene devusies atpakaļ uz mājām.

Spergai nebija miera, tāpēc viņa sazinājās ar Daugavpils reģionālo slimnīcu. Pa telefonu pateica, ka, visticamāk, tas ir insults, bet labāk braukt uz slimnīcu 8 no rīta, kad uz vietas būs neirologs. Tomēr pacientes meitai tas nelikās labākais risinājums, tāpēc viņa ap 3 naktī brauca ar mammu no Viļāniem uz Daugavpili, kur dežūrārsts, kas nav neirologs, apstiprināja, ka tas, visticamāk, ir insults.

"Beidzot parādījās interese par ārstēšanu, bet ir pazaudēts laiks, un mamma runas spējas, visticamāk, neatgūs vai arī tas būs sarežģīts rehabilitācijas process ar audiorehabilitologu," stāsta Sperga. "Ja dotos uzreiz uz Daugavpils slimnīcu, tad, iespējams, ar runas spējām viss būtu kārtībā," pieļauj pacientes meita, piemetinot, ka tā ir tikai viņas hipotēze.

Viņas māte turpina ārstēties Daugavpils reģionālās slimnīcas Neiroloģijas slimnīcas Insulta vienībā – palātā, kur stabilizē pacientes stāvokli, turklāt klātesošs ir ārsts. Pēc meitas teiktā, mātei šis nav pirmais insults, taču iepriekš pēc šīs saslimšanas viņa gan runāja, gan staigāja, gan arī ļoti labi spēja par sevi parūpēties. "Arī iepriekš braucām uz Rēzeknes slimnīcu, bet attieksme uzņemšanā bija cita," atceras Sperga, piebilstot, ka bez viņas iesaistīšanās šoreiz mamma būtu izrakstīta no slimnīcas nakts vidū bez čībām. "Es nezinu, kur viņa paliktu, jo viņa knapi pārvietojas," saka pacientes meita.

Jau pēc Rēzeknes slimnīcas pamešanas Sperga tviterī ierakstīja, ka atklājusi - māti pieņēmušā dežūrējošā ārsta Georgija Tihonova vārds masu medijos izskanējis saistībā ar kriminālprocesu, kurā ārstu vainoja kāda sirmgalvja nāvē.

Kļūda izmaksāja 100 000 eiro, process turpinās

Ziņu aģentūra LETA vēstīja, ka 2015. gadā, saskaņā ar apsūdzību, Rēzeknes slimnīcas dežurējošais ārsts nenoteica šim vīrietim precīzu klīnisko diagnozi un nenodrošināja saslimšanai atbilstošu ārstēšanu, līdz ar to turpinājās viņa veselības traucējumi. Ārsts pacientu nosūtījis mājās, kur pēc dažām stundām iestājās vīrieša nāve.

Turklāt Rēzeknes slimnīcas komisija paustā, Tihonovs nepareizi uztvēris pacienta veselības stāvokli. Rīgas Austrumu slimnīcas kardiologi un tiesu mediķi policijai toreiz norādījuši, ka ārsts nepareizi interpretējis elektrokardiogrammu, noteicis kļūdainu diagnozi un pieņēmis nepareizu lēmumu par ārstēšanas taktiku, vēstīja LETA. Minētā diagnostikas kļūda varēja veicināt nāves iestāšanos. Ekspertu komisija atzina, ka nevar prognozēt slimības gaitu, taču pacients nav saņēmis mūsdienu iespējām atbilstošu ārstēšanu infarkta gadījumā.

Turklāt par Tihonova nepareizi uzstādīto diagnozi cietušajai pusei no Ārstniecības riska fonda tika izmaksāta vairāk nekā 100 000 eiro materiālā un morālā kompensācija. Ziņu aģentūrai LETA viņa advokāte vēstīja - tas, ka Tihonovs uzstādījis neprecīzu diagnozi, teikts Veselības inspekcijas atzinumā. Ārstus pret neprecīzām diagnozēm aizsargājot civiltiesiskā apdrošināšana. Apdrošināšanas maksa, ko no riska fonda saņēmusi cietusī puse, ir otrā lielākā, kāda līdz šim izmaksāta.

Sākotnēji uzsākto kriminālprocesu policija izbeidza, jo neguva pierādījumus tam, ka ārsta darbībās ir noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes. To pārsūdzēja cietušie vairākās prokuratūras instancē līdz Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors, izskatot cietušo sūdzības, secināja, ka tās ir pamatotas un apmierināmas, bet lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu ir nelikumīgs. Virsprokurors pieņēmis lēmumu par kriminālprocesa atjaunošanu.

Kā Rēzeknes slimnīcā noskaidroja portāls "Delfi," kriminālprocess turpinās.

Pirms gada slimnīca, atbildot uz ziņu aģentūras LETA jautājumu, vai Tihonovs turpina strādāt slimnīcā, tur atbildēja apstiprinoši, paskaidrojot, ka drīz pēc notikušā gadījuma 2015. gadā Tihonovs esot izgājis apmācību kursus. Tie regulāri tiek rīkoti mediķu kvalifikācijas celšanai.

"Mums palaimējās, ka mamma ir dzīva," tā par neseno gadījumu Rēzeknes slimnīcā nosaka Sperga.

Viņa norāda, ka viņa komunikācijas veids bijis agresīvs, jo tad, kad viņa apšaubījusi noteikto diagnozi, viņš novilcis savu ārsta halātu un devis to viņai, sakot, ka viņa ir ārsts, ja jau pieņem tādus lēmumus. Ar to domājot, ja viņa nav ārsts, tad nedrīkst apšaubīt viņa teikto, sacīja Sperga.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Slimību profilakses un kontroles centrā, insulta noteikšanas vadlīnijās ir metode, kas saucas "ĀTRI". Tajā ir četras pazīmes, pēc kurām var noteikt, vai ir insults. Pirmkārt, jāliek cilvēkam atsmaidīt, lai pārliecinātos vai vienā sejas pusē mutes vai acu kaktiņš nav noslīdējis uz leju. Otrkārt, jāpārbauda, vai cilvēks spēj vienlaikus pacelt un patstāvīgi noturēt abas rokas. Treškārt, jāpārbauda, vai cilvēks spēj runāt un pateikt vienkāršus teikumus. Visbeidzot, ja cilvēks nevar veikt kaut vienu no šīm darbībām, ir jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Šādu metodi izmantojusi arī Sperga un radušās aizdomas, ka mammai, visticamāk, ir insults. Sperga arī "Twitter" ierakstos atsaucas uz informatīvajiem materiāliem, kas liecina, ka insulta ārstēšanā bieži nozīme ir laikam līdz nepieciešamās palīdzības saņemšanai.

Veselības ministrija (VM) par šo gadījumu ir informēta un uzskata, ka ikviens, vēršoties ārstniecības iestādē, ir pelnījis saņemt gan visu nepieciešamo ārstniecību, gan arī cilvēcīgu attieksmi, portālam "Delfi" veselības ministres viedokli pārstāstīja viņas padomnieks Edgars Skvariks. Tāpat viņš norāda, ka individuālus gadījumus VM nekomentē, tomēr šajā gadījumā iestāde aicina pacientu vai viņa piederīgos vērsties Veselības inspekcijā (VI) ar iesniegumu par notikušo. VI tad profesionāli izvērtētu pacientam sniegto palīdzību.

Slimnīca par notikušo tikai rakstiski

Portālam "Delfi", pa telefonu sazinoties ar SIA "Rēzeknes slimnīcu", neizdevās iegūt atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem, jo slimnīcā uzstāja, ka sniegs komentāru rakstiski. Atsūtītajā komentārā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Sondore-Strode pauž slimnīcas nostāju: par aizvadītajā diennaktī notikušo situāciju sociālajos tīklos analizētajā notikumā ir izteikta klaja nepatiesība gan par zāļu, gan par datortomogrāfijas izmeklējuma rezultātu neesamību.

"Aprakstītajā situācijā, balstoties uz datortomogrāfijas izmeklējuma rezultātiem, kuri tika veikti nekavējoties, un veselības stāvokļa novērtējumu pacientam tika veikta medikamentoza terapija, kura tika veikta Observācijas palātā," portālam "Delfi" norādīja Sondore-Strode. Pacients izrakstīts turpināt ārstēties ģimenes ārsta uzraudzībā, informēja slimnīcā.

Rēzeknes slimnīcā ar māti notikušais Spergu pamudinājis drīzumā vērsties VI. "Cerībā novērst līdzīgus gadījumus un ciešanas," viņa skaidro. Šo lēmumu viņa arī publiski paudusi savā "Twitter" kontā.

Veselības inspekcija ir reaģējusi un atbildējusi iedzīvotājai, kā var iesniegt iesniegumu Veselības inspekcijā, portālu "Delfi" informēja VI.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!