Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš vērsies pie premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC), paziņojot, ka taupības pasākumu dēļ tā vairs nav spējīga pilnvērtīgi apsargāt robežas un pildīt Latvijas saistības Šengenas zonā. Dāboliņš lūdz tomēr piešķirt robežsardze papildus finansējumu, vai arī sniegt atbildi – vai atvaļināt no dienesta 565 robežsargus, atvaļināšanas gadījumā lūdzot piešķirt gandrīz 0,95 miljonus latu pabalstu izmaksāšanai.
Dāboliņš norāda, ka viņam ir tikai dažas rīcības iespējas - piedalīties masveida Iekšlietu ministrijas personāla protesta akcijās vai godīgi atzīties partneriem ES, ka visu taupības pasākumu rezultātā robežsardze vairs nav spējīga izpildīt savus pienākumus un saistības, kuras Latvijas ir uzņēmusies iekļaujoties ES un Šengenas telpā. Tāpat Dāboliņš varētu "demisionēt un pārlikt visas problēmas uz citu pleciem". Tomēr Dāboliņš pagaidām nolēma vērsties pie premjera.


Šī gada budžetā automātiski tika samazināti izdevumi VRS par 10,9 miljoniem latu, kā rezultātā VRS par 41% jeb 198 vienībām samazināja autotransporta izmantošanu, pilnībā atteikusies no jūras kuteru un motorlaivu izmantošanas, helikopteru izmantošanas, jūras robežas videonovērošanas sistēmas Rīgas, Rojas, Ventspils un Liepājas ostās, "zaļās" robežas videonovērošanas sistēmu atsevišķiem elementiem.

Taupības nolūkā 2008. -. 2009.gadā likvidētas 324 amata vietas, no augusta Robežsardzē nav pieņemts neviens cilvēks, 60 ēkās ierobežots iekšējais un ārējais apgaismojums, karstā ūdens padeve, apkure, lauzti 68 līgumi un samazināta pakalpojumu atmaksa 17 līgumos par ēku, tehnisko sistēmu, datortehnikas uzturēšanu un apkopi, kas apdraud austrumu robežas uzraudzības tehnisko sistēmu un telekomunikāciju sistēmas darbību; ierobežota starptautiskā sadarbība, pārtraukta formas tērpu šūšana, pārtraukta uzņemšana VRS Robežsargu skolā, netiek realizēta personāla apmācības un kvalifikācijas paaugstināšanas programma, kas izstrādāta, lai novērstu Šengenas novērtēšanas ziņojumos un atbilstošos Eiropas Padomes 2007.gada secinājumos.

Pašlaik tiek veikti priekšdarbi 565 cilvēku atvaļināšanai no dienesta, likvidējot VRS teritoriālās pārvaldes (Valmieras, Jelgavas, Liepājas Ventspils pārvaldes), kas sagraus VRS kā valsts tiesībsargājošo struktūru, ārvalstu komandējumiem dienas nauda noteikta 1% apmērā, ierobežoti komandējumi Latvijas mērogā, ir samazināts degvielas patēriņš 1 autotransporta vienībai līdz 3 - 4 litriem dienā.

VRS ar šo finansējumu nevar pilnībā nodrošināt Eiropas Savienības un Latvijas likumdošanā noteikto uzdevumu izpildi un jau šodien Latvijas valsts robežas apsardzība būtiski neatbilst ES ārējās robežas apsardzības standartiem, kā arī ir pilnīgi apdraudēta viena no divām galvenajām VRS funkcijām - ārzemnieku uzturēšanās un tranzīta kontrole Latvijā. Turklāt atalgojuma samazināšanās un personāla rotācijas pārtraukšanas dēļ pieaugs korupcijas risks.

Dāboliņš atgādina, ka, nepildot ES līguma un Šengenas zonas noteikumu prasības, pret Latviju var tikt ierosināta pārkāpuma procedūra, pielietotas sankcijas līdz pat dažu valsts tiesību un balsstiesību atņemšanai Eiropas Padomē.

Dāboliņš lūdz vismaz spert minimālus soļus un neattiecināt uz IeM un VRS valdības noteiktos 10% budžeta ierobežojumus 2009.gadam, kā arī šogad papildus piešķirt 2,3 miljonus latu "Schengen Facility" programmas ietvaros iegādātās tehnikas uzturēšanai.

Bet, ja tas nav iespējams, Dāboliņš lūdz risināt ES institūcijās jautājumu par ES noteikto Latvijas valsts un ES ārējo robežu drošības (apsardzības) standartu, līmeņa samazināšanu, rēķinoties ar to, ka nelegālā migrācija ES telpā caur Latviju strauji pieaugs.

Šobrīd nelikumīgas robežšķērsošanas un nelegālās migrācijas spiediens uz Latviju un caur Latviju būtiski pieaug un turpina pieaugt (salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem kopējais pārkāpumu skaits uz ārējām robežām un valsts iekšienē ir dubultojies, par nelikumīgu "zaļās" robežas šķērsošanu ir trīskāršojies, bet aizturēto personu skaits, kas nodrošināja nelegālo imigrantu ievešanu Latvijā ir pieaudzis par 80%).

"Doma par to, ka visi nelegālie imigranti izmanto un izmantos turpmāk Latviju kā tranzīta valsti ir ļoti primitīva. Visi nelegālie imigranti, kuri nokļūs citās ES valstīs caur Latviju, agri vai vēlu saskaņā ar Latvijas saistībām, kas izriet no ES likumdošanas, tiks atgriezti Latvijā un nevienam citam kā mums viņi būs jāuztur, jānodrošina viņu atgriešanu mītnes zemē vai, jāintegrē mūsu sabiedrībā. Esmu pārliecināts, ka Latvijas pilsoņi, iedzīvotāji ne šodien ne arī rīt tam nepiekritīs," teikts Dāboliņa vēstulē premjeram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!