Foto: LETA

Vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus šogad Aglonā svinēs īpašā gaisotnē – sakrālais laukums, kurā ierasti pulcējās simti un tūkstoši svētceļnieku, būs sadalīts zonās – vienā drīkstēs pulcēties pret Covid-19 vakcinētajie vai infekciju izslimojušie, bet otrā – tie, kuri poti nav saņēmuši. Tautas krusta ceļā sestdienas vakarā līdz ar visiem sanākušajiem dosies Valsts prezidents Egils Levits un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs iepriekš intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka pēc viņa ierosinājuma Aglonas bazilikas sakrālais laukums būs sadalīts divos sektoros, no kuriem vienā drīkstēs uzturēties tie, kuri ir potējušies pret Covid-19 un tie, kam ir sadarbspējīgi sertifikāti, bet otrā tie, kuri pret Covid-19 nav vakcinējušies. Informācija Aglonas Bazlikas mājas lapā liecina, ka uz dievkalpojumiem īpašā formā ir jāreģistrējas tiem, kuriem ir negatīvs Covid-19 tests.

Valsts prezidenta kancelejā portāls "Delfi" uzzināja, ka no 14. līdz 15. augustam Levits un viņa kundze Andra Levite dosies darba vizītē uz Latgali – viesosies Līvānu novadā, piedalīsies Vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā un apmeklēs Višķus.

Sestdien, 14. augustā, Valsts prezidents ar dzīvesbiedri apskatīs Līvānu Stikla un amatniecības centru un tajā izvietotās ekspozīcijas "Amatnieki Latgalē 19.–20. gs." un "Līvānu stikla muzejs", apmeklēs optiskās šķiedras un augsto tehnoloģiju uzņēmumu SIA "Light Guide Optics International", noliks ziedus pie Līvānu atbrīvošanas pieminekļa un tiksies ar Līvānu novada domes vadību.

Pulksten 22 Valsts prezidents un viņa kundze piedalīsies Tautas krustaceļā Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā. Kā liecina informācija bazilikas mājas lapā internetā, šo krustaceļa lūgšanu vadīs Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis un Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis.

15. augustā pulksten 12 Valsts prezidents Levits ar dzīvesbiedri piedalīsies galvenajā svētku misē jeb dievkalpojumā, un tā laikā ap pulksten 13.45 paredzēta arī svinīgā prezidenta uzruna. Kā liecina informācija Aglonas bazilikas mājas lapā, šo sv. Misi jeb dievkalpojumu svinēs jeb vadīs pāvesta sūtnis Baltijas valstīs jeb apustuliskais nuncijs arhibīskaps Petars Rajičs.

Kā liecina Valsts prezidenta kancelejas sniegtā informācija, svētdien pulksten 17.15 prezidenta kundze ieradīsies Višķu svētā Jāņa kristītāja Romas katoļu baznīcā, lai noliktu ziedus priestera Vladislava Litaunieka atdusas vietā un tiktos ar draudzes locekļiem un vietējiem iedzīvotājiem. Litaunieks ir viens no latviešu garīdzniekiem, kurš tika nežēlīgi spīdzināts un 1941.gada 24.jūnijā nošauts Daugavpils cietumā. Šobrīd noris viņa beatifikācijas process.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece 14. un 15.augustā piedalīsies svētku pasākumos Aglonā – 14. augusta vakarā Mūrniece piedalīsies Tautas krustaceļā. Savukārt 15. augustā pulksten 12 pēc bīskapa Buļa ielūguma viņa piedalīsies svētku galvenajā svētajā misē, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Kā portālam "Delfi" sacīja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) preses sekretārs Sandris Sabajevs, Ministru prezidents klātienē neapmeklēs svētkus Aglonā, taču viņš ir nosūtījis rakstisku apsveikumu Rīgas metropolītam arhibīskapam Zbigņevam Stankevičam un Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskapam Jānim Bulim "šajos visiem ticīgajiem nozīmīgajos svētkos".

Kā noskaidroja portāls "Delfi", līdz piektdienas pēcpusdienai Aglonā bija ieradušās 13 svētceļnieku grupas.

Kā liecina Kurzemes bīskapijas portālā "katedrale.lv" pieejamā informācija, sestdien, 14. augustā, pulksten 9 Aglonā paredzēta sv. Mise pie bazilikas dārza altāra, bet pulksten 12 plānotas sv. Mise pie bazilikas dārza altāra, kuras galvenais celebrants būs bīskaps Andris Kravalis.

Savukārt, svinot lielos svētkus, sestdienas, 14. augusta, vakarā būs sv. Mise, kurā tiks iešķirts iestiprināšanas sakraments. To svinēs Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Svētdien, 15. augustā, pulksten 7 Aglonas bazilikā paredzēta sv. Mise, pulksten 8 plānota sv. Mise, kad pie bazilikas dārza altāra bīskaps Pavlovskis piešķirs iestiprināšanas sakramentu.

Pulksten 10 plānots dievkalpojums poliski, bet pulksten 12 svētku galvenā sv. Mise, ko celebrēs jeb svinēs Rajičs un Latvijas bīskapi.

"Delfi" jau rakstīja, ka vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki ir vieni no gada lielākajiem katoļu baznīcā Marijai veltītajiem svētkiem.

Tradicionāli Latvijā šie reliģiskie svētki visplašāk tiek svinēti Aglonas bazilikā, kurp katru gadu kājām dodas svētceļnieku grupas no Latvijas un citām valstīm.

Dievmātes debesīs uzņemšanas svētki ir vissenākie Jaunavas Marijas godam veltītie svētki.

Aglonas bazilika jau sen kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām svētvietām ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Aglonā pulcējas garīgā ceļa meklējumos esoši cilvēki no daudzām pasaules valstīm.

Ar valdības lēmumu šie svētki noteikti kā valsts nozīmes pasākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!