Tautas partijas (TP) valde piektdien vienbalsīgi ārlietu ministra amatam izvirzījusi Saeimas Ārlietu komisijas vadītāju Arti Pabriku, žurnālistus piektdien informēja TP līderis Atis Slakteris.
Viņš atzina, ka labējām partijām nav argumentu, kāpēc balsot pret Pabriku. "Nedomāju, ka viņiem būs viegli nobalsot pret Pabriku, jo viņš ir nacionāli domājošs kandidāts, tāpēc būs sarežģīti atrast kādus pretargumentus," sacīja Slakteris. Viņš arī atzina, ka pēc balsojuma par ārlietu ministru TP varētu tikties ar partiju "Jaunais laiks", lai apspriestu politisko situāciju.

TP preses sekretārs Arno Pjatkins norādīja, ka TP ir pārliecināta, ka Pabriku ārlietu ministra amatā apstiprinās, un uzsvēra, ka TP citu kandidātu šim amatam nevirzīs. Viņš arī atzina, ka negatīva balsojuma gadījumā Induļa Emša vadītā valdība varētu beigt pastāvēt. "Nevar būt valdība bez ārlietu ministra," sacīja Pjatkins.

Viņš pastāstīja, ka valdes sēdē kolēģi uzsvēra Pabrika atbilstību augstajam amatam, "viņa izcilo izglītību, kā arī stingro nacionālo stāju".

Jau ziņots, ka pašreizējais ārlietu ministrs Rihards Pīks ir ievēlēts Eiropas Parlamentā un savus pienākumus pildīs līdz 20.jūlijam.

TP līderis Atis Slakteris jau pirms vairākām nedēļām informēja, ka TP kandidāts šim amatam būs Pabriks. Arī TP Saeimas frakcijas vadītājs Aigars Kalvītis solīja, ka personīgi ieteiks valdei Pabrika kandidatūru atbalstīt.

Problēmas gan varētu rasties ar Pabrika apstiprināšanu amatā, jo opozīcijā esošās Saeimas frakcijas apšauba vai pilnībā izslēdz iespēju, ka Pabrika ievēlēšanu ārlietu ministra amatā varētu atbalstīt.

Pilnībā šādu iespēju noraida partija "Jaunais laiks" un "tēvzemieši", savukārt skeptiski par Pabriku izsakās Tautas saskaņas partija (TSP). TSP līderis Jānis Jurkāns norādīja, ka TSP par Pabriku, visticamāk, nebalsos, jo neuzskata viņu par pietiekami nobriedušu ārlietu ministra amata pienākumu pildīšanai.

Arī kreiso spēku apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) atzina, ka, visticamāk, šīs valdības ministru ievēlēšanu nesekmēs, savukārt Latvijas Sociālistiskā partija par savu rīcību vēl nav lēmusi.

Par Pabrika apstiprināšanu amatā ir pārliecināts premjers Indulis Emsis, taču neatklāja, kā koalīcija grasās nodrošināt vairākuma atbalstu Pabrikam.

Koalīcijai kopumā ir 47 balsis.

Saeimas ārkārtas sēde, kurā paredzēts lemt par ārlietu ministra apstiprināšanu, visticamāk, varētu notikt nākamtrešdien, 21.jūlijā.

Pabriks dzimis 1966.gadā un ir beidzis Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti, savukārt 1996.gadā - Orhūsas universitāti, kur ieguvis politikas zinātņu doktora grādu.

Pabriks strādājis Vidzemes augstskolā par pasniedzēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!