TP solījumi: attīstība un bezmaksas skursteņslauķi

Tautas partija (TP) startē lielākajā daļā Latvijas pilsētu un jauno novadu vēlēšanās. Lai arī citas lielās partijas atsevišķās lielo pilsētu pašvaldībās cenšas sadarbojas sarakstu veidošanai, TP vismaz visās lielajās pilsētās startē ar atsevišķiem sarakstiem.

TP pašvaldību vēlēšanu sarakstos startē lielākā daļa līdzšinējo TP mēru, taču, piemēram, Jūrmalā pašreizējais mērs Ģirts Trencis startē ar trešo numuru, jo kā saraksta līderis un potenciālais mēra amata kandidāts ir izvirzīts pašreizējais TP Jūrmalas domes deputāts Zigurds Starks. Atsevišķu lielo pašvaldību sarakstos TP izvirzījusi jaunus līderus, piemēram, Daugavpilī TP sarakstā ar pirmo numuru startē mūziķis Artūrs Duboks. Savukārt Jelgavā TP sarakstā ar pirmo numuru startē kādreizējā sociāldemokrāte, ilggadēja mēra Andra Rāviņa (ZZS) vietniece Irēna Škutāne.

Kopumā TP pašvaldību vēlēšanu sarakstos startē visdažādāko amatu pārstāvji, sākot no mēriem un pašreizējiem pašvaldību un Saeimas deputātiem, valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem, kultūras un izglītības darbiniekiem, uzņēmējiem un beidzot ar bezdarbniekiem un kādu “Maximas” krāvēju, kas vēlas kļūt par Ventspils domes deputātu.

Atkarībā no pašvaldībām, kā arī tā, vai domes līdz šim ir vadījuši TP mēri, atšķiras arī TP programmas vēlēšanām. Piemēram, Daugavpilī, kur TP saraksta līderis ir mūziķis Duboks, TP nāk ar neordināriem solījumiem – panākt, ka “Daugavpils attīstībā un svarīgāko lēmumu pieņemšanā ar vienādām tiesībām piedalās visi Daugavpils pastāvīgie iedzīvotāji, neatkarīgi no dzimuma, tautības, vecuma un pilsoniskā statusa”, tādejādi netieši norādot uz nepilsoņu, kuru skaits Daugavpilī ir ievērojams, tiesībām piedalīties lēmumu pieņemšanā. Tas, kā zināms, ir pretrunā ar Latvijā pastāvošajiem likumiem un līdzšinējo TP oficiālo nostāju nepilsoņu tiesību jautājumā.

Tāpat TP Daugavpilī sola, ka pilsētas domes sēdes norises būs vērojamas tiešraidē televīzijā, radio un internetā, bet pilsētas maznodrošinātie varēs iegādāties pārtiku un pirmās nepieciešamības preces īpašos pašvaldības tirdzniecības punktos. Savukārt jaunie uzņēmēji varēs saņemt 50% atlaides tiem nodokļiem, kas nonāk pašvaldībā. Tiek solīti arī virkne pabalstu maznodrošinātajiem, vientuļajām mātēm, kā arī ik gadu jauni dzīvokļi bez mitekļiem esošajiem. Cita starpā privātmājās mītošajiem Daugavpils maznodrošinātajiem un pensionāriem TP sola arī bezmaksas skursteņslauķus.

Savukārt citās lielajās pašvaldībās TP solījumi ir piezemētāki, galvenokārt koncentrējoties uz pašvaldību attīstību, infrastruktūras sakārtošanu, darbavietu saglabāšanu un jaunu radīšanu, Eiropas Savienības līdzekļu apguvi, sociālo pakalpojumu pilnveidošanu, kultūras attīstību, vairākās programmās ir arī solījumi sakārtot transporta sistēmu, panākt siltumapgādes cenu samazināšanos.

TP mēru amatu kandidāti lielākajās pilsētās: Valmierā – pašreizējais mērs Inesis Boķis; Jūrmalā – domes deputāts Zigurds Starks; Daugavpilī – mūziķis Artūrs Duboks; Rēzeknē – pašreizējais mērs Juris Guntis Vjakse; Liepājā – mēra pirmā vietniece Silva Golde; Ventspilī – “Ventspils augsto tehnoloģiju parka” biznesa inkubatora vadītājs Salvis Roga; Jelgavā – mēra vietniece Irēna Škutāne; Cēsis – pašreizējais mērs Gints Šķenders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!