Tautas partiju (TP) neapmierina Andra Bērziņa piedāvātais valdības modelis, jo tajā nav ievēroti proporcionalitātes principi un tas rada kārtējo jautājumu saistībā ar TP uzticības kredītu premjera amata kandidātam. Tā Andris Šķēle komentēja Bērziņa piedāvāto valdības modeli, kurā TP nav ārlietu vai satiksmes ministra amats.
Viņš arī atzīmēja, ka pagaidām ar piedāvājumu iepazinies tikai no ziņu aģentūru ziņām un to vēl apspriedīs ar Bērziņu. Šķēle pagaidām tieši neatbildēja, vai TP piekritīs darboties valdībā, kur nesaņems kādu no kārotajiem diviem posteņiem.

Šķēle sacīja, ka galvenais nosacījums ir, lai piedāvātais valdības modelis būtu proporcionāls un lai tajā izlīdzsvarota atbildība un atbalsts Saeimā. Pašlaik Ministru prezidenta pārstāvētā partija gribot uzņemties tikai trīs ministru amatus, tostarp kultūras un ārlietu.

"Ļoti jauks piedāvājums, var saprast viņus. Bet mēs jau gribam redzēt ļoti atbildīgu vadošo Ministru prezidenta partiju," sprieda Šķēle.

Tieši atkāpšanās no proporcionalitātes principa, par ko iepriekš bijusi vienošanās, rada jautājumus par "uzticības kredītu".

Šķēle atgādināja, ka arī Tautas partija ir izvirzījusi savu nākamās valdības modeli, par ko arī turpināsies diskusijas. Turklāt ir arī jautājumi, kur nostājas sakrīt.

BNS jau ziņoja, ka Bērziņš piektdien partijām piedāvāja savu valdības modeli, kurā strīdīgie ārlietu un satiksmes ministru amati piešķirti "Latvijas Ceļam" (LC).

Bērziņa modelī Tautas partijai paredzēti pieci, "tēvzemiešiem" četri, LC trīs, bet Jaunajai partijai - divi ministru amati.

Saskaņā ar Bērziņa piedāvājumu Tautas partijai (TP) jaunajā valdībā pienāktos pieci amati - finansu, iekšlietu, zemkopības, ekonomikas un izglītības un zinātnes vai kultūras ministra amats.

Partiju atbildes par šo modeli premjera amata kandidāts gaidīs līdz 2.maija plkst. 10.

Savukārt TP sagatavojusi savu nākamās valdības modeli premjerministra Andra Bērziņa vadībā. Projektā partija neparedz ministra amatu demisionējušajam premjeram Andrim Škēlem.

Saskaņā ar projektu TP pārstāvji varētu ieņemt satiksmes, iekšlietu, ekonomikas, zemkopības un kultūras ministru amatus.

Satiksmes ministriju ierosināts vadīt Gundaram Bērziņam, Iekšlietu ministriju Marekam Segliņam, Ekonomikas ministriju Edgaram Zalānam, Zemkopības ministriju Aigaram Kalvītim, bet Kultūras ministriju Helēnai Demakovai.

"Latvijas Ceļam" (LC) TP atvēlējusi ārlietu, aizsardzības, tieslietu un finansu ministru amatus. Ārlietu ministra postenī Tautas partija piedāvā iecelt LC pārstāvi Induli Bērziņu, aizsardzības ministra amatā Andreju Panteļējevu vai Kārli Leiškalnu, tieslietu ministra amatā ierosinās izvēlēties starp Valdi Birkavu un Linardu Muciņu. Savukārt Finansu ministrijas vadība būtu jāuzņemas LC ministram un šim amatam tiek ieteikts Ivars Godmanis.

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pārziņā TP ierosina nodot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, ministra amatam iesakot Ventu Balodi vai Inesi Vaideri, Labklājības ministriju, šajā amatā iesakot izvēlēties starp Robertu Jurdžu un Vladimiru Makarovu. Savukārt īpašu uzdevumu ministra sakariem ar starptautiskajām finansu institūcijam amatam TP iesaka izvēlēties Robertu Zīli vai Guntaru Krastu.

Jaunajai partijai ierosināts nodot Izglītības un zinātnes ministriju, šajā amatā iesakot Tatjanu Koķi vai Ingrīdu Ūdri.

Šķēle jau iepriekš paziņoja, ka Tautas partija izsniegusi Bērziņam kā premjera amata kandidātam "uzticības kredītu", kam ir savi nodrošinājumi un termiņi. Šķēle ar sādu paziņojumu uzstājās saistībā ar Bērziņa kategorisko nostāju pret bijušo premjeru iesaistīsanu jaunajā valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!