Foto: DELFI
Elektroniskā tautas skaitīšanas sistēma šobrīd ļauj itin viegli iegūt visus datus par tajā reģistrētajām personām, ja ir zināms personas kods un pases numurs, kurus savukārt var atrast interneta meklētājos gan dažādos oficiālos lēmumos un reģistros, gan citos dokumentos. Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka, atrodot internetā personas pases numuru un kodu, var ne tikai apskatīties visus tautas skaitīšanā iegūtos privātos datus par cilvēku, bet arī tos labot.

Ievadot interneta meklētājos "gov.lv personas kods pases numurs lēmums" var atrast, piemēram, vairākus valsts galvenā notāra lēmumus, kuros ir arī pases numuri un personas kodi. Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka var atrast arī personas, kas jau "saskaitījušās" elektroniskajā sistēmā. Tas ļauj apskatīt personas privātos datus un arī tos rediģēt, piereģistrējot piemēram, jaunu dzīvesbiedru un citu dzīves vietas adresi, mainīt valodu, izglītību un citus datus. Portāla "Delfi" ievadītās izmaiņās anketā tika piereģistrētas un saglabātas.

Foto galerija


Portāls "Delfi" atvainojas nejauši eksperimentā izvēlētajai personai, un apliecina, ka visi ievadītie dati pēc eksperimenta laboti uz to sākotnējo variantu.

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vadītājas vietnieks, atbildīgais par tehniskajiem jautājumiem tautas skatīšanai internetā Norberts Tālers noliedza, ka būtu iespējams mainīt jau reģistrēto personu datus bez CSP ziņas, jo sistēma salīdzina ievadīto informāciju ar citiem datorizētajiem valsts reģistriem.

Pēc portāla "Delfi" eksperimenta jautāts par datu drošību un ticamību, Tālers norādīja, ka "katram cilvēkam jābūt atbildīgam par savu datu glabāšanu, bet apzināta citu cilvēku datu izmantošana ir likuma pārkāpums". "Arī internetbankas nav 100% drošas," norādīja Tālers. Internetbankas piekļuves kodi, pēc Tālera domām, ir tikpat viegli iegūstami kā personu dati "Google" meklētājā. Viņš norāda, ka personai jābūt uzmanīgai un piesardzīgai, "nedrīkst atstāt savu dokumentus citiem viegli pieejamās vietās".

"Datu ticamība ir kontrolēta, un jau ievadītos datus nav iespējams samainīt, jo visa informācija tiek salīdzināta un kontrolēta," bija pārliecināts Tālers.

Uzņēmums SIA "iSoft Solutions", kurš veidoja tautas skaitīšanas internetvietni, nekādus komentārus par sistēmas izstrādi un portāla "Delfi" atklātajām nepilnībām nesniedz.

Tautas skaitīšanas internetā sistēmu testēja uzņēmums "IT Centrs". Tā valdes priekšsēdētājs Agris Krusts portālam "Delfi" atteicās sniegt komentārus, norādot, ka tie ir jāprasa Tāleram.

Tautas skaitīšanas likums nosaka - Tautas skaitīšanā no iedzīvotājiem iegūtā individuālā informācija ir konfidenciāla saskaņā ar Valsts statistikas likumu.

Pirmajā tautas skaitīšanas diennaktī 77 570 cilvēki sekmīgi aizpildīja anketas internetā, 76,5% no šiem cilvēkiem jeb gandrīz 66 000 izmantojuši pases datus, informē CSP.

Tautas skaitīšanas datu savākšanas sistēmas izstrāde izmaksājusi 409 270,4 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!