Foto: PantherMedia/Scanpix
Tautas skaitītājiem visgrūtāk bija veicies ar profesiju un nozaru klasifikatoriem, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) Sociālās statistikas departamenta direktore Maranda Behmane.

Viņa sacīja, ka tieši profesiju un nozaru klasifikatori ir viena no tām pozīcijām, kas patlaban datu analītiķiem prasa lielāko darbu pie tautas skaitīšanā iegūto datu apstrādes.

Arī kāda tautas skaitītāja Guntra biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka tieši profesiju nozaru klasifikācija radījusi lielākās problēmas tautas skaitīšanas laikā. Tautas skaitīšanas anketā bija jānorāda ne tikai profesija, bet arī konkrēta nozare, turklāt nereti cilvēku sauktās profesijas CSP piedāvātajos klasifikatoros nemaz nebija atrodamas.

Atbilstošā klasifikatora atrašana prasījusi ilgāko laiku, ar ko ne visi saskaitāmie bijuši apmierināti.

Guntrai atmiņā palicis arī kāds kuriozs, kad gados vecāka kundze uz jautājumu, vai viņa ir darba ņēmējs vai devējs, pēc pārdomu brīža, norādījusi, ka ir garderobiste. Proti, viņa nav sapratusi, vai garderobists ir darba ņēmējs vai devējs.

Tāpat problēmas sagādājusi arī izglītības norādīšana, kur starp daudziem un dažādajiem variantiem cilvēkiem bijušas grūtības izvēlēties atbilstošāko. Atsevišķi pensionāri savukārt pauduši neizpratni, kāpēc vispār viņiem vēl jānorāda, kādu izglītību viņu ieguvuši.

Savukārt Behmane pastāstīja, ka patlaban tiek veidota atsevišķa programma, lai varētu identificēt un korekti iedzīvotāju skaitā ieskaitīt tos aptuveni 40 000 iedzīvotāju, kuri saskaitījušies divreiz vai pat trīsreiz. Tāpat internetā aizpildītas aptuveni 1500 anketas, kurās visi dati ievadīti pareizi un precīzi, taču aizpildītājs nav apstiprinājis, ka anketas aizpildīšanu ir pabeidzis.

Ar tautas skaitīšanā iegūto datu analīzi CSP patlaban strādā 15 cilvēki, no kuriem pieci šim darbam tika piesaistīti papildus. Kopumā ar tautas skaitīšanas rezultātu sagatavošanu nodarbojas aptuveni 25 cilvēki.

Provizoriskie tautas skaitīšanas rezultāti būs zināmi decembrī, bet oficiālie - nākamā gada februārī.

Patlaban zināms, ka tautas skaitīšanā saskaitīti 1,9 miljoni valsts iedzīvotāju. Tautas skaitīšanā informācija nav iegūta par aptuveni 300 000 iedzīvotāju, tāpēc turpmākajos mēnešos statistiķi, izmantojot CSP rīcībā esošos valsts reģistrus un datubāzes, analizēs un iegūs informāciju par tiem valsts pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri tautas skaitīšanas laikā netika saskaitīti.

Iepriekšējā tautas skaitīšanā, kas norisinājās 2000.gadā, tika saskaitīti 2,38 miljoni valsts iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!