Foto: DELFI

Tautas vēlēts prezidents nav ceļš uz autoritāru republiku, šodien pēc iknedēļas tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) žurnālistiem pauda Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Vērtējot Zolitūdes traģēdiju un daudzus citus pēdējā laika gadījumus, skaidrs, ka uzraudzība no valsts puses nav apmierinoša un jādara viss, lai līdz šādiem notikumiem nenonāktu," uzsvēra Bērziņš. Viņaprāt, tautas vēlēts prezidents ir viens no veidiem, kā to risināt.

"Arī mūsu kaimiņzemē nav tīras parlamentāras demokrātijas un ir daļēja funkciju nodošana prezidentam," teica politiķis, piebilstot, ka tas ir tikai piemērs, kā problēmu risināt. "Tā nav mana paša interese, es to neveidoju sev, un tā nebūs mana iniciatīva. Mana iniciatīva ir, ka šo procesu ir jāvērtē. Nevaram palielināt valsts pārvaldes izdevumus, mums jāmeklē efektīvākie veidi, kā izmantot esošās struktūras. Šo domu esmu apsvēris visa sava darba garumā, tā nav pēkšņa," teica prezidents.

Iepriekš Latvijas Televīzijā Bērziņš tika izteicies, ka Latvijā varētu būt nepieciešams visas tautas vēlēts prezidents, kurš varētu pārņemt savā kontrolē vairākas pašlaik neatkarīgas iestādes. "Visas ir neatkarīgas, bet neviena nedara pilnībā savu darbu," izteicās Bērziņš, kurš uzskata, ka Valsts prezidentam būtu jāņem savā kontrolē gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Satversmes aizsardzības birojs, gan Latvijas Banka.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!