Foto: DELFI

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 26. janvārī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Komerclikumā, kas paredz pilnveidot akciju reģistrācijas un uzskaites kārtību un uzlabot informācijas pieejamību par akcionāriem.

Tāpat ar grozījumiem iecerēts modernizēt akcionāru sapulču sasaukšanas un norises kārtību, pārskatīt pamatkapitāla apmaksas kārtību, kā arī dalībnieku un akcionāru sapulču dokumentu pieejamību, norāda likumprojekta autori Tieslietu ministrijā.

Grozījumi noteiks visām akciju sabiedrībām neatkarīgi no izvēlētā akciju veida Uzņēmumu reģistrā iesniegt informāciju par akcionāriem un to maiņu.

"Grozījumi Komerclikumā ir nepieciešami, lai nodrošinātu pēc iespējas caurspīdīgāku un mūsdienīgāku akciju sabiedrību darbību," sacīja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (JKP).

Viņš piebilda, ka tas ir būtisks aspekts, veidojot komercdarbībai draudzīgu un stabilu tiesisko vidi un novēršot šobrīd esošās nepilnības.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) iepriekš pauda, ka reforma akciju sabiedrību reģistrā nodrošinās piekļuvi informācijai par akciju sabiedrību īpašniekiem, radot drošu uzņēmējdarbības vidi.

"Diemžēl līdzšinējais normatīvais regulējums ļauj akciju sabiedrībām nesniegt informāciju valsts institūcijām par to akcionāriem, līdz ar to akciju sabiedrības kļūst par pelēko zonu, kurā var notikt gan negodprātīga, gan pretlikumīga rīcība, tajā skaitā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, nodokļu shēmas, krāpniecība un korupcija," sacīja Bordāns.

Plānots, ka grozījumi Komerclikumā stāsies spēkā 2023. gada 1. jūlijā. Pirms tam grozījumi vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!