Foto: DELFI

"Lielajā brīvības protestā", kas norisināsies sestdien, 12. decembrī, uzrunu teiks virkne sabiedrībā un interneta vidē zināmu aktīvistu. Lai gan starp runātājiem norādīts arī Latvijas Zaļās partijas (LZP) un Zaļo zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, viņš šajā pasākumā nepiedalīsies un sauc to par viltus ziņu.

11. novembra krastmalā sestdien no pulksten 12 Vides aizsardzības klubs ir pieteicis sapulci, tās mērķī norādot vārdu "apzinātība". Plānots, ka sapulcē piedalīsies 25 cilvēki.

Taču, kā liecina "mainampasauli.news" publicētā informācija, pasākumā "teikt īsas uzrunas, iedvesmot un ievizionēt tautiešus uz skatuves kāps vairāk nekā 50 cilvēki", tostarp interneta aktīvists, "Memory Water" īpašnieks Jānis Pļaviņš, ilggadējais viedokļsleju publicists un bijušā Rīgas mēra Nila Ušakova preses sekretārs Sandris Točs, bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Ilze Jurča, mācītājs Mārcis Jencītis, "Gaismas tīmekļa" pārstāvis Andris Ciekurs un citi.

Runātāju sarakstā minēts arī ZZS un LZP valdes priekšsēdētājs Tavars, taču viņš pasākumā piedalīties neplāno. Savu atrašanos šajā sarakstā viņš sauc par viltus ziņu. Politiķis atzīst, ka viņu iepriekš uzrunāja Diāna Ulme, kura piedāvāja piedalīties sestdien plānotajā pasākumā, taču tam nav devis akceptu.

Iepriekš ZZS valdes loceklis, 13. Saeimas deputāts Armands Krauze portālam "Delfi" norādīja, ka ZZS iekšienē šī akcija nav pārrunāta.

Tāpat runātāju sarakstā ir iekļauts 13. Saeimas deputāts Aldis Gobzems, taču arī viņš norāda, ka nav apstiprinājis savu dalību pasākumā. "Piemēram, es neesmu apstiprinājis to, ka piedalīšos ar uzrunu. Mani uz to neviens arī nav aicinājis, es neorganizēju pasākumu, bet aicinu visus to atbalstīt, jo jāatbalsta katra iniciatīva," politiķis raksta tviterī.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 12. decembrī arī Brīvības laukumā no pulksten 15 līdz pulksten 17 biedrība "Stabilitātei – Jā!" pieteikusi sapulci ar mērķi vērst sabiedrības uzmanību uz nepietiekošu atbalstu uzņēmējiem un strādājošajiem ārkārtējās situācijas ieviešanas laikā.

Plānots, ka sapulcē piedalīsies 25 cilvēki. Pēc sapulces beigām biedrība pieteikusi arī gājienu ar tādu pašu mērķi un dalībnieku skaitu.

Savukārt 20. decembrī no pulksten 11.30 līdz 14.30 Brīvības laukumā pieteikta sapulce, kuras mērķis ir tautas informēšana par "valstsfašismu un Covidiktatūru", kuru pieteikusi "Tautas varas fronte". Plānots, ka sapulci apmeklēs 25 cilvēki.

Valdība lēmusi, ka ārkārtējās situācijas laikā joprojām drīkst notikt organizētās sapulces, piketi un gājieni, bet uz tiem atļauts pulcēties ne vairāk kā 25 cilvēkiem, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības – divu metru fizisku distanci un ievērojot organizatora noteiktās prasības.

Savukārt par epidemioloģisko noteikumu pārkāpšanu policija var piemērot līdz pat 2000 eiro sodu.

Valdība ārkārtējo situāciju noteikusi līdz 11. janvārim un ieviesusi virkni drošības pasākumu Covid-19 izplatības mazināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!