Foto: LETA
Valsts vides dienesta (VVD) jaunā vadītāja kandidātu vērtēšanā jāpiedalās arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvim, pauda Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

"VVD jaunā vadītāja viens no primārajiem uzdevumiem ir valstij tik stratēģiski svarīgā dienesta reorganizācija," akcentē Tavars. Politiķa ieskatā vadītāja amata ir viena no stratēģiski svarīgākajām pozīcijām valstī.

"Valsts vides dienesta vadītāja kandidātam jābūt ne tikai ar pieredzi vides jautājumos un likumdošanā. Šis kandidātam jābūt ar stingru "mugurkaulu", kuru nav iespējams ietekmēt un ar kuru nevar manipulēt. VVD atbildības jomas ir saistītas ar nozīmīgām biznesa nozarēm, līdz ar to konkrētas biznesa nišas pārstāvošu cilvēku interesēm. Tāpēc komisijas sastāvā, kas izvērtēs jaunos VVD vadītāja kandidātus, jābūt arī KNAB pārstāvim," uzsver Tavars.

Viņš norāda, ka VVD "ar steigu" jāsāk darboties mūsdienīgas zvejas kontroles izveidē un nodrošināšanā, kā arī jāizveido tāda dabas resursu nodokļa sistēma, kura izskaustu negodprātīgu atkritumu savākšanu un pārstrādi tikai "uz papīra".

Tāpat iestādei ir jānodrošina ārvalstu atkritumu importa kontrole, kas nenovestu pie jauna uzkrāto atkritumu kalnu ugunsgrēka, kā tas 2017. gadā notika Jūrmalā, pauž politiķis norādot, ka uzkrātie "riepu kalni jau ir tuvu ekoloģiskajai katastrofai".

Politiķis norāda arī uz vairākām citām vides jomas aktualitātēm, kurās nepieciešams rast risinājumu.

Kā ziņots, no 29. janvāra savu amatu atstās līdzšinējā VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova, informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) pārstāve Agnese Vārpiņa.

Pūce pauda, ka Koļegovas aiziešana no amata ir gan viņas, gan civildienesta interesēs. Ministram pirmdien bijusi tikšanās ar Koļegovu, kuras laikā pārrunāti visi jautājumi, kas saistīti ar Koļegovu personīgi un VVD pēdējo gadu laikā. Puses esot vienojušās – gan viņas, gan civildienesta interesēs būtu labāk, ja abi vienotos par darba attiecību izbeigšanu ar Koļegovu, teica Pūce.

"Domāju, ka šobrīd būtu lieki pārspriest VVD iepriekšējo darbību. Koncentrēšos uz jauna vadītāja atrašanu un to, kā uzlabot iestādes darbu, lai tā turpinātu vēl labāk kalpot Latvijai," piebilda Pūce.
Pūce minēja, ka pastāv divi varianti - izvēlēties VVD vadītāju atklātā konkursā vai jauno vadītāju iecelt rotācijas kārtībā, atrodot to civildienestā. Lēmums par konkrēto variantu tikšot pieņemts tuvākajās dienās.

Jau vēstīts, ka pirms nepilnas nedēļas, stājoties ministra amatā, Pūce medijos pauda, ka "viņam ir jautājumi Koļegovai" par to, kā viņa iedomājas turpināt savus amata pienākumus situācijā, kad pret viņu tiek izskatīts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!