Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK aicinās Saeimu pēc iespējas ātrāk izskatīt un pieņemt galīgajā lasījumā Okupācijas muzeja likumu, informēja TB/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons.
Par to "Tēvzemiešu" frakcija pirmdien tikšanas laikā informēja kultūras ministri Helēnu Demakovu.

"Tas noteikti ir jāizdara līdz vēlēšanām, jo mūs stipri uztrauc valdības koķetēšana ar "Saskaņas centru". Ja šī draudzība turpināsies arī pēc velēšanām, Okupācijas muzeja jautājums atkal var tik nolikts tālākā plauktā", uzsvēra frakcijas pārstāvis Juris Dobelis.

TB/LNNK Saeimas frakcija jau 2003.gada nogalē iesniedza Saeimā Okupācijas muzeja likumprojektu, kas parlamentā tika nodots izskatīšanai komisijām, taču tur arī iestrēga. Kultūras ministrija šāgada februārī solīja, ka sagatavos precizētu alternatīvu likumprojektu, taču publiski nekāda informācija par tā tālāko virzību līdz šīm nebija izskanējusi.

Demakova atzina, ka alternatīvā likumprojekta izstrāde, par pamatu ņemot "tēvzemiešu" projektu, tik tiešām dažādu iemeslu dēļ ir aizkavējusies. Te esot jāmin Rīgas pašvaldības institūciju vilcināšanās ar dažādu birokrātisko procedūru kārtošanu, lai nodotu Okupācijas muzeja ēku valsts īpašumā; Saeimas Juridiskā biroja iebildumi pret likumā ietverto ideju par muzeja ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu, pamatojoties tieši uz arhitekta Gunāra Birkerta izstrādāto projektu, un citas problēmas.

"Tēvzemieši" atzina, ka aicinās Saaaeimas atbildīgu komisiju virzīt likumprojektu skatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā jau 22.jūnija plenārsēdē. Tādā gadījumā jūlijā to varētu izskatīt otrajā, bet augustā – trešajā un galīgajā lasījumā.

Okupācijas muzeja direktors Valters Nollendorfs atzina, šobrīd arī būtu pēdējais laiks ar likumu nostiprināt muzeja saistību ar tā pašreizējo ēku, un uzsākt šīs ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu, jo apmeklētāju pieplūduma un ekspozīcijas paplašināšanas dēļ muzejam ir kļuvis krietni par šauru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!