Sakarā ar to, ka valsts sociālās apdrošināšanas budžetā šāgada pirmajā pusgadā izveidojies 227 miljonu latu atlikums, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcija ierosina izmaksāt pensijas daļu tām personām, kurām tā netika izmaksāta laikā no 2001. gada 1. janvāra līdz 2002. gada 19. martam.
Jāatgādina, ka saskaņā ar 1999. gada 7. novembrī Saeimas pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par valsts pensijām", strādājošajiem pensionāriem tika pārtraukta tās pensijas daļas izmaksa, kas pārsniedza valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta divkāršu apmēru (toreiz 60 latus). Andra Šķēles valdība, rosinot šādus grozījumus, atsaucās uz valsts 1999. gadā valsts sociālās apdrošināšanas budžetā izveidojušos 57,6 miljonu latu deficītu.

2002. gada 19. martā Satversmes tiesa atcēla ierobežojumu strādājošajiem pensionāriem saņemt daļu pensijas, norādot, ka tas neatbilst samērīguma un tiesiskās paļāvības principiem un ir pretrunā ar Satversmes 1. pantu. Turpmākajos gados, palielinoties sociālā nodokļa iemaksām, pakāpeniski izzuda arī deficīts valsts sociālās apdrošināšanas budžetā, bet šāgada pirmajā pusgadā tajā bija izveidojies 227 miljonu latu pārpalikums.

Lai izlabotu likumdevēja savulaik pieļauto netaisnību, TB/LNNK frakcija ir iesniegusi izskatīšanai Saeimā grozījumu likumā "Par valsts pensijām", kas paredz papildināt likuma Pārejas noteikumus ar jaunu 26.(1) pantu šādā redakcijā:

"Sociāli apdrošinātām personām, kurām laika posmā no 2000. gada 1. janvāra līdz 2002. gada 19. martam tika pārtraukta tās pensijas daļas izmaksa, kas pārsniedza valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta divkāršu apmēru, Ministru kabineta noteiktā kārtībā līdz 2006. gada 31. decembrim izmaksāt aprēķināto, bet neizmaksāto pensijas daļu no sociālās apdrošināšanas valsts budžeta ieņēmumiem, kas pārsniedz 2006. gada valsts budžetā plānotos izdevumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!