Foto: F64
Apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) sestdien nolēma sākt vākt parakstus referendumam par izglītības ieviešanu valsts un pašvaldību finansētajās skolās tikai valsts valodā.

Kā sestdien tika nolemts TB/LNNK domes sēdē, partija piedāvās Satversmes grozījumus, kuru rezultātā no 2012.gada 1.septembra visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiktu tikai valsts valodā.

TB/LNNK frakcijas deputāts, idejas autors Dzintars Rasnačs sacīja, ka sākotnēji nepieciešamos 10 000 parakstus iecerēts savākt līdz šā gada maijam, bet vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšana varētu tikt uzsākta mēnesi pirms Saeimas vēlēšanām - septembrī.

Savukārt pati tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē varētu notikt šā gada nogalē vai 2011.gada sākumā.

Parakstu vākšanu referenduma procedūras ierosināšanai par Satversmes grozījumiem, kas paredz pakāpenisku pāreju uz izglītību tikai latviešu valodā valsts un pašvaldību finansētajās skolās, rosināja TB/LNNK Jaunatnes nodaļa.

Parakstu kampaņas laikā "tēvzemiešu" idejas atbalstītāji pie Latvijas notāriem vai bāriņtiesās var parakstīties par tautas nobalsošanas procedūras uzsākšanu.

Ja zem TB/LNNK rosinātā likumprojekta tiks savākti 10 000 notariāli apstiprinātu vēlētāju parakstu, Centrālā vēlēšanu komisija organizēs desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšanu, lai likumprojektu iesniegtu Saeimā.

Ja parlaments vēlētāju ierosināto likumprojektu noraidīs, tiks rīkots referendums šajā jautājumā.

Pirmie paraksti tika vākti jau sestdien apvienības domes sēdē Rīgas Brīvostas pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!