Foto: F64
Apvienība TB/LNNK sestdien kongresā nolēma pilnvarot partijas domi parakstīt vienošanos par kopīgu saraksta veidošanu ar citiem politiskajiem spēkiem 10. Saeimas vēlēšanās. Tādējādi tā noraidīja partijas sešu reģionālo grupu priekšlikumu kongresam atbalstīt konkrēti TB/LNNK un "Visu Latvijai!" (VL) kopīga saraksta veidošanu.

Pēc vairāku stundu garām debatēm TB/LNNK ģenerālsekretārs Juris Saratovs paziņoja par viņa rīcībā esošu informāciju, ka piektdienas vakarā vairākas reģionālās grupas sanākušas kopā un vienojušās nogurdināt kongresu ar garām debatēm, lai panāktu TB/LNNK un "Visu Latvijai!" vienotas apvienības izveidi.

Viņš arī vaicāja partijas priekšsēdētājam Robertam Zīlem, vai taisnība, ka reģionālo nodaļu iniciatīvas grupas vadītājs Ritvars Eglājs aicinājis viņu noņemt savu kandidatūru valdes priekšsēdētāja amatam, uz ko Zīle atbildēja apstiprinoši.

Zīle debašu noslēgumā atzina, ka ir pārsteigts par neiecietību pret citiem politiskajiem spēkiem: "Ja visus gribam kritizēt, lamāt un nesadarboties, vienmēr paliksim vieni," sacīja Zīle, atbildot uz debatēs izskanējušajiem pārmetumiem "Vienotībai" un ZZS. Runājot par otru variantu, veidot apvienību tikai ar "Visu Latvijai!", Zīle retoriski vaicāja, ko TB/LNNK no tā iegūs. "Mēs dabūsim trīs pazīstamus cilvēkus Raivi Dzintaru, Imantu Parādnieku un Eināŗu Cilinski, bet, vai kāds var nosaukt vēl kādu, lai mēs varētu nosegt piecus [vēlēšanu] apgabalus? Varbūt viņiem ir nauda kampaņas finansēšanai?," retoriski vaicāja Zīle.

Viņš norādīja, ka neesot pret sadarbību ar "Visu Latvijai!", bet viņam nepatīk, ka partijā veidojas tādā kā "Visu Latvijai!" filiāle. Debatēs izskanējušo apgalvojumu, ka, ejot sarakstā ar "Vienotību" vai ZZS, Zīle nevarēs būt premjera kandidāts, viņš pieļāva, ka tā varētu būt taisnība. 'Taču būsim godīgi, tā nebūtu arī VL/ TB/LNNK  sarakstā, jo premjera kandidāts būtu Raivis Dzintars," sacīja Zīle.

Par valdes iesniegto lēmumprojektu nobalsoja 156, pret bija 24, bet atturējās septiņi no 202 kongresa delegātiem, līdz ar to apvienība turpina sarunas par kopīgu saraksta veidošanu ar vairākiem politiskajiem spēkiem un galavārds būs partijas domei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!