TB/LNNK varētu veidot kopīgu sarakstu 10.Saeimas vēlēšanām ar partiju "Visu Latvijai!" (VL), portālam "Delfi" piektdien pēc "Vienotības" lēmuma neuzņemt šos spēkus savā sarakstā pieļāva "tēvzemiešu" valdes loceklis Juris Dobelis. Savukārt VL startam piekristu tikai kopīgajā politiskajā apvienībā uz līguma pamata, turklāt pieprasa no "tēvzemiešiem" skaidru atbildi jau pirmdien.

Dobelis norādīja, ka iemesls TB/LNNK neuzņemšanai "Vienotības" sarakstā nav saistīts ar nevēlēšanos startēt kopā ar viņu personīgi, kā to paziņoja "Vienotības" pārstāvis, "Sabiedrības citai politikai" līderis Aigars Štkenbergs.

Dobelis uzskata, ka tās bija plašākas nesaskaņas, jo "viena organizācija tur [sarakstā] negribēja redzēt citu organizāciju", proti, SCP nevēlējās sadarboties ar VL.

Dobelis sacīja, ka ir nožēlojami, ja, sludinot vienotību nacionālo interešu vārdā, tomēr nevar pārkāpt pāri personiskajām antipātijām. "Es te [parlamentā] atrodos 20 gadus un tie, kas mani negrib redzēt kopā ar sevi sarakstā, 4.maijā nebalsoja par neatkarību, daži tikai nedaudz apsildīja degunu," norādīja Dobelis.

Viņš uzsvēra, ka pats bija gatavs sarunām un kompromisiem, galvenais, lai tiktu ievēroti "latviskas intereses".

Jautāts vai TB/LNNK varētu startēt vienā sarakstā ar "Visu Latvijai!" un kad par to varētu lemt "tēvzemiešu" valde, Dobelis sacīja –"tas jau ir loģiski, ko tur vēl daudz lemt". Viņš pastāstīja, ka valdēs sēdēs šis variants, kā iespējama alternatīva, jau apspriests, un partijas priekšsēdētājs Roberts Zīle piekrita, ka tas ir nākamais variants.

Arī Dobelis pats neredz nekādu problēmu "iet kopā ar VL".

""Vienotībā" mums būtu grūti turēt nacionālo stāju, taču tagad šī niša atkal ir brīva un mums nekas cits neatliek, kā sadarboties," pauda Dobelis.

Viņš arī uzskata, ka divām partijām nokomplektēt 115 kandidātu sarakstu nebūšot problēmu, savukārt "Vienotībā", kuru veido trīs partijas un to sabiedrotie konkurence būtu daudz lielākā.

VL priekšsēdētājs Raivis Dzintars portāls "Delfi" sacīja, ka viņiem par 90% bija skaidrs šāds "Vienotības" lēmums, tāpēc trīs mēnešus partija tam jau gatavojās. Dzintars arī sacīja, ka kopīgu sarakstu ar TB/LNNK partija apsvērs tikai, ja būs izveidota politiska apvienība uz vienlīdzības pamata ar skaidru ideoloģiju un stingru līgumu.

Pastāv arī iespēja sarakstu veidot uz VL bāzes, ko atbalstot arī vairāki TB/LNNK biedri, paziņoja Dzintars.

Pirmdien "tēvezmiešiem" valdes sēdē jāpieņem skaidrs lēmums par apvienības izveidošanu, "tas ir galīgais termiņš". "Ja viņi to nedara, tad TB/LNNK aiziet pa skuju taku, bet "Visu Latvijai!" startē atsevišķi un paši veido nacionālu bloku, kam atbalsts būs liels," sacīja Dzintars.

Viņš arī noraidīja Štokenberga pārmetumus, ka VL neesot programmas, jo neviens tai skaitā SCP līderis, par programmu nav interesējies. "Tas ir tikai iegansts, patiesais iemesls ir bailes no nacionālās politikas un SCP vēlme koķetēt ar "Saskaņas Centru"," uzskata Dzintars.

Runājot par iespējamiem apvienības partneriem, Dzintars norādīja, ka sadarbībā ar ZZS, kas savulaik izrādījusi interese gan par VL, gan par "tēvzemiešiem", ir mazticama, taču pastāv arī citas iespējas, kā ticamāku sadarbības partneri viņš nosauca bijušo "tēvzemieti" un likvidētās "Libertas.lv" pārstāvi Guntaru Krastu.

Jau ziņots, ka partiju apvienība "Vienotība" piektdien paziņoja, ka rudenī gaidāmajās 10.Saeimas nestartēs vienā sarakstā ne ar TB/LNNK, ne partiju "Visu Latvijai!". Tas gan nenozīmējot, ka ar šīm partijām "Vienotība" nesadarbosies arī turpmāk un, iespējams, arī pēc vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!