Foto: LETA

Daugavpils teātra vadītājs Oļegs Šapošņikovs paziņojis, ka teātra inteliģences aprindās radīta sabiedriskā organizācija Daugavpils nosaukuma uz Dinaburgu maiņai, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Viņš skaidrojis, ka vārds Dinaburga esot ne vien pilsētas vēsturiskais nosaukums, bet arī vieglāk izrunājams.

"Daugavpils ir vārds, kuru grūti izrunāt, īpaši ārzemniekiem, un nav pārāk labskanīgs. Diemžēl Latvijas kontekstā Daugavpils vārds dažkārt skan kā provinciālisma un ne vienmēr labas gaumes sinonīms. Daugavpils padomju pagātne – tā ir lielas rūpnieciskās zonas un to pavadošo guļamrajonu pagātne. No otras puses, mēs ļoti labi zinām, cik daudz brīnišķīgu cilvēku te piedzimuši. Domāju, ka lepnā vārda Dinaburga atgriešana pilsētai veicinās mūsu veiksmīgu integrāciju ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas un pat Eirāzijas kontekstā," Šapošņikova teikto citē portāls "grani.lv".

Saskaņā ar režisora pausto, pilsētas nosaukuma maiņas ideja teātra aprindās radusies aptuveni pirms gada. Iniciatīvai radīta arī grupa sociālajā tīklā "Facebook" – "Dinaburga – Daugavpils jaunais vārds". Šajā grupā ir aptuveni 230 cilvēku.

Saskaņā ar laikraksta vēstīto, tālāk par apspriešanu interneta portālos un sociālajos tīklos, ideja nav tikusi.

"Nu nezinu, man šķiet, ka tā ir tikai tāda kuluāru līmeņa izrunāšanās. Šapošņikovs taču ir visnotaļ progresīvs un erudīts cilvēks! Kas viņam ienācis prātā? Uz ko viņš mērķē? Pilsētu nosaukumus jau faktiski nemaina. Vēsturiski tos maina tikai tad, kad mainās vara. Vienas varas ietvaros nemaina," laikrakstam "Latvijas Avīze" paudusi Daugavpils Latviešu biedrības valdes priekšsēdētāja, vēstures doktore Genovefa Barkovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!