Foto: DELFI

Konsultējoties ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, AS "Latvenergo" saņēmis atzinumu, ka vecā TEC-1 ražošanas ēka nav kultūras piemineklis, portālam "Delfi" norādīja uzņēmumā.

Izvērtējot dažādas alternatīvas iespējas vecās TEC-1 ražošanas ēkas tālākai izmantošanai, jāņem vērā Rīgas teritorijas plānojums, skaidro "Latvenergo".

Vecā ēka, par kuras nākotni norit diskusijas, atrodas teritorijā, kur pašlaik rīdzinieku vajadzībām darbojas jaunā, rekonstruētā TEC-1 ražotne. Saskaņā ar Rīgas teritorijas plānojuma 100 metru rādiusā ap ražotni aizliegts atrasties jebkādām sabiedriska rakstura celtnēm.

"Tādējādi nav iespējams šai celtnei atrast racionālu pielietojumu, un Čiekurkalna attīstības biedrības atklātajā vēstulē minētie ierosinājumi par ēkas iespējamu izmantošanu sabiedriskām vajadzībām nav praktiski realizējami," norāda "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis.

"Bez tam, teritorija ir pieblīvēta ar dažāda veida inženierkomunikācijām – elektrības kabeļiem, siltumtīklu caurulēm, kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmu, enerģētikas palīgsistēmām, kas atrodas atsevišķās celtnēs, un paaugstinātu drošības prasību dēļ nav pieļaujama apmeklētāju masveida klātbūtne industriālā teritorijā," turpina Siksnis.

Uzņēmumā uzsver, ka savu laiku nokalpojušai celtnei atrašanās ražošanas teritorijā nav pieļaujama. 12 gadu laikā kopš ēka netiek ekspluatēta tai pēc būtības paredzētā režīmā būves konstrukcijām novērojamas acīmredzamas pazīmes, kas tās ekspluatāciju padara bīstamu.

Lai nodrošinātu Rīgas TEC-1 liecību saglabāšanu nākotnei, vēsturiskās tehnoloģiskās iekārtas un priekšmeti ir demontēti turpmākai saglabāšanai un iekļaušanai "Latvenergo" Enerģētikas muzeja krājumā, atzīmē uzņēmumā.

Jau vēstīts, ka Čiekurkalna attīstības biedrību uztrauc TEC-1 vēsturiskās ēkas Rīgā, Viskaļu ielā liktenis.

Biedrība aicināja rast iespēju iepazīties ar būvekspertu atzinumu par Rīgas TEC-1 ēkas tehnisko stāvokli, kas līdz šim biedrībai nav izdevies. Tāpat viņi aicināja "Latvenergo" nenojaukt ēku un izskatīt iespēju ēku izmantot citiem nolūkiem.

Rīgas TEC-1 ēka celta laika posmā no 1954. līdz 1958. gadam. Līdz Pļaviņu hidroelektrostacijas uzbūvēšanai Rīgas TEC-1 bija lielākā Latvijas elektrostacija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!