Foto: Saeimas administrācija
Ceturtdien, 2. decembrī, no rīta tehnisku iemeslu dēļ tika pārtraukta Saeimas sēde un visas dienas garumā parlamenta darbs tā arī nav atjaunots, novēroja portāls "Delfi".

Ceturtdien no rīta Saeima attālinātā režīmā paspēja izskatīt tikai vienu jautājumu, proti, nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai izvērtēt Valsts prezidenta Egila Levita priekšlikumu veikt grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, tajā paredzot arī valsts ministru amatu izveidi.

Tūlīt pēc šī lēmuma Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) izsludināja 20 minūšu garu "tehnisku pauzi", kas joprojām nav noslēgusies.

Saeimas preses dienestā portālam "Delfi" sacīja, ka tehniskās problēmas radušās tieši ar e-Saeimas sistēmu.

Patlaban nav zināms, kad ceturtdien plānotā Saeimas sēdes tiks turpināta, jo par to jāvienojas Saeimas prezidijam.

Savukārt Saeimas administrācijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju direktors Indulis Bikše skaidroja, ka, iespējams, tehniskās problēmas radušās "Google Chrome" pārlūkprogrammas atjauninājuma mijiedarbībā ar e-Saeimas sistēmu.

Problēmas ir tieši ar video, savukārt pārējās funkcijas, piemēram, balsošana darbojas, atzīmēja Bikše.

Vaicāts par e-Saeimas sistēmas uzturēšanu, Bikše skaidroja, ka Saeima to veic sadarbībā ar e-Saeimas izstrādātāju atbilstoši iepriekš noslēgtajam līgumam, kas paredz garantijas saistības. Pašlaik aktīva līguma par uzturēšanu nav, bet iepirkumā ir saņemti piedāvājumi par e-Saeimas sistēmas uzturēšanas veikšanu.

Kā skaidroja e-Saeimas izstrādātāja, uzņēmuma "I SIA" vadītājs Kirils Solovjovs, šogad maijā e-Saeimas sistēmu un tās uzturēšanu uzņēmums esot nodevis Saeimai. Solovjovs pozitīvi novērtēja, ka Saeima ikdienā samērā labi tiek galā ar sistēmas uzturēšanu.

Uzņēmuma vadītājs skaidroja, ka atsevišķos gadījumos "I SIA" konsultē Saeimu, bet līgums par uzturēšanu nav noslēgts. Novembra beigās noslēgusies pieteikšanās Saeimas veiktam iepirkumam, kurā piedalījās arī "I SIA" un uzņēmums pašlaik gaida atbildi, vai viņi atkal kļūs par sistēmas uzturētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!