Foto: LETA
Gandrīz 50 000 Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcas pacientu 2013.gadā nav raduši iespēju norēķināties par slimnīcā saņemtajiem ārstniecības pakalpojumiem, lai arī slimnīca piedāvā iespēju veikt atliktos maksājumus un norēķināties pa daļām, un palikuši parādā 3 159 649 eiro, portāls "Delfi" uzzināja slimnīcā.

Lielākoties parādā palikuši pacienti, kuri nav spējuši samaksāt pat valstī noteikto pacientu iemaksu. Līdz ar to slimnīca cieš zaudējumus, bet valstij nav mehānisma, kā tos kompensēt, norāda slimnīcā. 

Slimnīcā norāda, ka pēdējo divu gadu laikā stacionāri ārstēto pacientu skaits Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kas ir lielākā daudzprofilu slimnīca valstī, ir pieaudzis par 20%. 2013.gadā stacionāri medicīniskā palīdzība tika sniegta 72420 pacientiem.

Pirmo vietu stacionāri ārstēto slimnieku diagnožu struktūrā ieņem audzēji - 27% gadījumu (no tiem ļaundabīgi 85%), un sirds asinsvadu slimības - 20% gadījumos. Neskatoties uz to, ka slimnīcas sastāvā ietilpstošajā Latvijas Onkoloģijas centrā, kas ir vadošā onkoloģisko slimnieku aprūpes iestāde Latvijā, tiek veikta ļaundabīgu audzēju kompleksa ārstēšana, stacionārā „Gaiļezers" gada laikā nonāk vidēji ap 3000 onkoloģisko pacientu, kuru stāvoklis prasa multidisciplināras ārstu komandas darbu.

Salīdzinot tendences gadu griezumā, ir pieaudzis stacionārā veikto operāciju skaits - pērn ķirurģiskā iejaukšanās bija nepieciešama 26098 gadījumos - tie ir vairāk nekā 20% no visām stacionārā veiktajām operācijām valstī. Vēl divus gadus atpakaļ veikto operāciju skaits stacionārā bija turpat par 1000 mazāks. Slimnīcas kapacitāte un iespējas vēl paplašināsies, kad šā gada rudenī ekspluatācijā tiks nodots viens no Baltijā modernākajiem operāciju blokiem.

Atskatoties uz aizvadīto gadu, slimnīcas valdes priekšsēdētājs prof. Viesturs Boka to raksturo kā trauksmainu: „Tie bija vairāki traģiski notikumi, kuros Austrumu slimnīcas darbinieki parādīja augstu profesionalitāti, spējot mobilizēt resursus tik kritiskās situācijās. Tas vēlreiz apliecināja to, ka kapacitāte slimnīcai medicīniskā ziņā ir ļoti liela."

Rīgas Austrumu slimnīca ir vienīgā vieta Latvijā, kur nepieciešamā palīdzība tiek sniegta mikroķirurģijas un toksikoloģijas pacientiem un pacientiem ar politraumām un apdegumiem. Ar dažādiem komplicētiem ievainojumiem, brūcēm un lūzumiem palīdzība tika sniegta 243 politraumu pacientiem, bet toksikoloģiskās diagnozes ārstētas 1170 gadījumos. Šajā profilā pārliecinoši pirmajā vietā ierindojas saindēšanās ar alkoholu, tam seko benzodiazepīni, kas ir miegazāles, un trešajā vietā ir neprecizēti medikamenti un bioloģiskas vielas, tostarp apreibinošie augu maisījumi. Mikroķirurgu palīdzība bija vajadzīga 1734 gadījumos, bet ar apdegumiem ārstēti 329 pacienti.

„Ņemot vērā slimnīcu stratēģisko vietu veselības aprūpē un Rīgas Austrumu slimnīcas lomu tik traģiskās situācijās, kādas piedzīvojām pagājušajā gadā, valsts līmenī noteikti ir jārisina jautājums par šīs stratēģiskās gatavības finansiālu nodrošinājumu," uzsver Boka, „runa ir par palīdzību cilvēkiem vissmagākajos gadījumos, kādi, godīgi sakot, mūsu slimnīcā ir ikdiena."

Kā negatīva tendence ir jāmin strauji lejupejošie rādītāji, analizējot ambulatori veiktā darba apjomu pagājušajā gadā, kas saistāms ar pieaugušo pakalpojumu sniedzēju skaitu šajā kategorijā. Tāpat ir samazinājies dienas stacionāros ārstēto pacientu skaits un šeit veikto operāciju apjoms. Rezultātā valstij piederoša universitātes slimnīca ar tās kapacitāti netiek maksimāli izmantota.

Ņemot vērā to, ka pacienti pēc medicīniskās palīdzības vēršas novēloti, kad slimības jau ir ielaistas, kā arī to, ka uz Rīgas Austrumu slimnīcu tiek pārvesti smagākie gadījumi no visas Latvijas, turpina pieaugt arī vidējais ārstēšanas ilgums, kas nu jau ir sasniedzis 8,4 dienas (vēl divus gadus atpakaļ tās bija 7,8 dienas). Slimnīcas izmaksas šo smago pacientu ārstēšanai ir pat 10 līdz 15 reizes lielākas, nekā valstī noteiktais tarifs, šāda situācija, piemēram, ir toksikoloģijā un invazīvajā radioloģijā.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā ar 2338 gultas vietām. Šeit pacientiem tiek nodrošināta daudzpusīga diagnostika un ārstēšana, veikts zinātniski pētnieciskais darbs un attīstītas inovācijas, apmācīti jaunie speciālisti un īstenoti pasākumi sabiedrības izglītošanai un veselības veicināšanai. Slimnīcas sastāvā strādā seši stacionāri: "Gaiļezers", "Latvijas Onkoloģijas centrs", "Linezers", "Biķernieki", "Latvijas Infektoloģijas centrs" un "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!