Foto: DELFI
Maksas TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaits Latvijā pagājušajā gadā samazinājies par 19,5% salīdzinājumā ar situāciju gadu iepriekš, atklāj ekonomista Arņa Saukas un biedrības "Par legālu saturu!" veiktais jaunākais pētījums "Maksas TV nelegālās apraides apjoms Latvijā".

Pērn par 19,8 % jeb 37 tūkstošiem samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri izmanto TV nelegālā pieslēguma pakalpojumus. Ja 2017. gadā 187 tūkstoši iedzīvotāju izmantoja TV nelegālā pieslēguma pakalpojumus, tad pērn to darīja 150 tūkstoši iedzīvotāju.

Kopumā trīs gadu laikā kopš biedrība "Par legālu saturu!" veic TV nelegālo pieslēgumu pētījumus, maksas TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaits Latvijā samazinājies par 36% jeb 38 tūkstošiem mājsaimniecību no turpat 100 tūkstošiem mājsaimniecību, kuras lietoja TV nelegālos pieslēgumus 2015. gadā, līdz 62 000 mājsaimniecību pagājušajā gadā.

Pētījums "Maksas TV nelegālās apraides apjoms Latvijā" liecina, ka TV nelegālo pieslēgumu apjoms valstij tiešos zaudējumos mērojams 6,2 miljonu eiro apmērā. Salīdzinoši ar 2017. gadu, 2018. gadā samazinājies valstij radīto tiešo zaudējumu apjoms par 3,7 miljoniem eiro, bet kopš 2015. gada par 5,8 miljoniem eiro.

Biedrības "Par legālu saturu!" izpilddirektore Dace Kotzeva norāda, ka Latvija ir gatava atdot "pirātisma lielvalsts" statusu kādai citai valstij. "Sabiedrības tiesiskās kultūras apziņa aug, protams, vienmēr var vēlēties vēl vairāk, taču, manuprāt, ir ļoti būtiski saskatīt pozitīvās tendences, jo ticu, ka satura legāla lietošana Latvijā būs norma, nevis izņēmums," stāsta Kotzeva.

Viņa uzsver, ka TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaita samazinājums bijis iespējams, pateicoties Valsts policijas izpratnei un darbam.

Kā liecina Valsts policijas statistika, 2018. gadā uzsākti 11 kriminālprocesi par nelegālu audiovizuālā satura piegādi, trīs kriminālprocesi nodoti kriminālvajāšanai, un viena persona sodīta par nelikumīgu TV satura retranslāciju. Un pirmo reizi Latvijas vēsturē ticis piespriests notiesājošs spriedums un sods par nelikumīgu televīzijas satura retranslāciju un TV pirātam piespriests kriminālsods un 200 stundas piespiedu darba.

Administratīvajā jomā pagājušajā gadā veiktas 135 pārbaudes un uzsāktas 48 administratīvo pārkāpumu lietas, kā arī pārtrauktas Latvijā divu lielāko filmu straumēšanas nelegālo vietņu darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!