Foto: LETA
Teju visi ministri, kuri ievēlēti 13. Saeimā, uzrakstījuši iesniegumus par Saeimas deputāta mandātu nolikšanu. Izņēmums ir vien "KPV LV" pārstāvji, liecina Saeimas mājaslapā pieejamā informācija.

Pirmdien Saeimas Prezidija sēdē tiks izskatīti vairāki jaunievēlēto ministru iesniegumi par deputāta mandāta nolikšanu uz ministra amata pildīšanas laiku.

Iesniegumus uzrakstījuši: aizsardzības ministrs Artis Pabriks (A/P), tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), kultūras ministre Dace Melbārde (NA), satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (A/P).

Jāatgādina, ka vairāki ministri no 40. Ministru kabineta sastāva 13. Saeimā nav ievēlēti: iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens ("KPV LV") un veselības ministre Ilze Viņķele (A/P), savukārt premjers Krišjānis Kariņš (JV) un zemkopības ministrs Kaspars Gerhards 13. Saeimas vēlēšanās nestartēja.

Pagaidām no 13. Saeimā ievēlētajiem deputātiem iesniegumus nav uzrakstījuši "KPV LV" deputāti labklājības ministre Ramona Petraviča un ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Jāpiebilst, ja Saeimas deputāts amata pildīšanu savieno ar Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra, īpašu uzdevumu ministra vai parlamentārā sekretāra amatu, viņam ir atļauts saņemt tikai vienam amatam paredzēto atalgojumu.

Jau vēstīts, ka "KPV LV" frakcija lēma, ka vismaz pirmos mēnešus labklājības ministre saglabās arī deputāta mandātu. Savukārt Nemiro par savu vai frakcijas lēmumu nav paziņojis.

Kā pēc pirmās Sadarbības sanāksmes pirmdienas pēcpusdienā atzina Kariņš, sadarbības partneri nav pārrunājuši "KPV LV" ministru izvēli deputāta mandātus vēl nenolikt. "Man liekas, ka katrs ministrs pieņems lēmumu: vai censties strādāt divās vietās, vai vienā," norādīja premjers. Savukārt, ja šis ministru solis radīs problēmas, par to tiks runāts.

Deputātam, kurš apstiprināts ministra amatā, ir iespēja uz ministra pilnvaru laiku nolikt deputāta mandātu. To izdarot, viņa vietā iespēja strādāt Saeimā tiek dota pirmajam konkrētajā vēlēšanu apgabalā "aiz svītras" palikušajam.

Vairāki "aiz strīpas" palikušie jau ir vērsušies ar iesniegumiem, lai saņemtu "mīksto" deputāta mandātu. Reira vietā nāks Atis Lejiņš (JV), Melbārdes vietā Jānis Iesalnieks (NA), Linkaita vietā nāks Jānis Butāns (JKP), Bordāna – Jānis Cielēns (JKP), Pūces – Dace Bluķe (A/P), Pabrika – Mārtiņš Šteins (A/P), Šuplinskas – Andris Kazinovskis (JKP).

Rinkēviča "pēctecis" nav vēl vērsies Saeimā ar iesniegumu, taču, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas publicēto informāciju, viņa vietu Saeimā varētu ieņemt Rihards Kozlovskis (JV).

Jau ziņots, ka 23. janvārī noslēdzās gandrīz sešpadsmit nedēļas ilgušais valdības veidošanas process.

Saeima sanāca uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par uzticības izteikšanu Kariņa veidotajai valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!