Foto: F64

Pamatojoties uz Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) rezolūciju, Veselības ministrija (VM) ir izvērtējusi Saeimas paziņojumu par skatītāju klātbūtni pasaules hokeja čempionātā un sniegusi priekšlikumus tālākai rīcībai, portālu "Delfi" informēja VM.

Pārbaudīt, vai skatītāji ir vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, varēs ar ES digitālo sertifikātu, kuru Latvijā testa režīmā plāno sākt lietot 1. jūnijā, ja Saeima pieņems nepieciešamos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā.

Tos jau piektdien VM ir iesniegusi Saeimā, norādīja ministrija.

Kā uzsvēra ministrijā, vakcinētu vai Covid-19 pārslimojušu cilvēku risks saslimt ir pietiekami zems, lai viņiem būtu droši pulcēties arī hokeja maču tribīnēs, taču vakcinācijas vai pārslimošanas fakta drošai pārbaudei ir vajadzīgs tiesisks pamats un tehnoloģisks risinājums.

Tā kā līdz šim pilnībā vakcinēta ir tikai neliela daļa Latvijas iedzīvotāju (10%), Ministru kabinetam, Tieslietu un Ārlietu ministrijai hokeja čempionāta atvēršanas gadījumā ir nopietni jāvērtē iespējami diskriminācijas riski.

Lielākajai daļai jeb 90% cilvēku joprojām nebūtu pieejama iespēja vērot hokeja čempionātu klātienē. Tāpat arī pagaidām viņiem nav iespējas apmeklēt koncertus, teātrus, kino vai izstādes un brīvi tikties ar radiniekiem un draugiem.

Ministrija joprojām uzsver, ka nebūtu pieļaujama lielāka skaita nevakcinētu vai Covid-19 nepārslimojušu cilvēku klātbūtne čempionātā, jo tas radītu būtiskus saslimšanas riskus. Turklāt skatītāju masveida testēšanai Latvijā nav pietiekamu brīvu laboratoriju jaudu, akcentēja VM.

VM uzsvēra, ka Covid-19 vakcinācijas un pārslimošanas apliecinājumu (Eiropas Savienības Covid-19 sertifikātu) Latvijā varēs sākt lietot 15. jūnijā. Paredzams, ka attiecīgais Eiropas Savienības regulējums par Covid-19 sertifikātu stāsies spēkā 1. jūlijā.

Jau ziņots, ka 20. maija vakarā nobalsojot par Jaunās konservatīvās partijas (JKP) iesniegto lēmuma projektu, Saeima uzdeva Ministru kabinetam nekavējoties izstrādāt kārtību, kādā 2021. gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem spēles klātienē drīkst apmeklēt personas, kuras ir vakcinētas vai izslimojušas Covid-19.

Tomēr lēmumā nav noteikts precīzs termiņš, kad valdībai šis darbs jāpaveic, lai gan čempionāts sākās piektdien, 21. maijā.

Savukārt lēmums par atļauju skatītājiem klātienē vērot pasaules hokeja čempionāta spēles būs jāpieņem Ministru kabinetam, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs atgādināja, ka esošajā epidemioloģiskajā situācijā iekštelpu aktivitātes lielam cilvēku skaitam nav atļautas, jo pastāv augsti inficēšanās riski. Savukārt kontekstā ar aicinājumu tribīnē ielaist pret Covid-19 vakcinētus cilvēkus Pavļuts uzsvēra, ka ir jāskatās, vai tas neradīs diskriminācijas riskus tiem, kas vēlas, bet vēl nav spējuši vakcinēties.

Saņemot premjera uzdevumu, Veselība ministrija izvērtēs apstākļus skatītāju klātbūtnes nodrošināšanai. Risku un iespēju analīzi plānots nosūtīt valdības vadītājam Krišjānim Kariņam (JV), pēc kā valdībai būs jāpieņem lēmums par to, kā rīkoties tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!