Foto: DELFI

Būvnieki testēs ugunsdrošībai neatbilstošās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas evakuācijas kāpnes, pastāstīja pilnsabiedrības "Nacionālā būvkompāniju apvienība" būvdarbu vadītājs Valdis Koks.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ugunsdrošības pārbaudē konstatēja kopumā astoņus ugunsdrošības pārkāpumus, kurus būvnieki solījuši novērst divu mēnešu laikā. Viens no pārkāpumiem ir tas, ka noteikumiem neatbilst evakuācijas kāpnes, kurām jāsakārto pakāpieni. VUGD pārstāvji norādīja, ka tādi pārkāpumi ir normāli tik lielām celtnēm un tie ir novēršami.

"NBA jau no projekta autoriem ir saņēmusi rīkojumu par nepieciešamību veikt atsevišķas darbības, piemēram, veikt laboratoriskus testus ar mērķi noskaidrot esošo evakuācijas kāpņu koka materiāla ugunsdrošības pakāpi, lai izvērtētu turpmāko rīcību," informēja Koks.

Viņš arī sacīja, ka pašlaik vēl nav zināms, cik ilgs laiks un izmaksas būs nepieciešamas, lai novērstu VUGD konstatētās nepilnības. Patlaban apvienība gaidot pasūtītāja un būvprojekta autora lēmumu.

Savukārt Kultūras ministrijā (KM) norādīja, ka "Nacionālajai būvkompāniju apvienībai" un "Hill International" pieprasīts izveidot VUGD atzinumā norādīto nepilnību novēršanas pasākumu plānu, norādot nepieciešamās darbības, atbildīgās institūcijas un izpildes termiņus un iespējamās izmaksas.

Nozares ministrijā uzsvēra, ka katra atzinumā norādītā nepilnība tiks izvērtēta atsevišķi. Ievērojot to, ka kopš būvprojekta apstiprināšanas 2007.gadā ir mainījušies būvnormatīvi ugunsdrošības jomā, ja nepilnību novēršana būs attiecināma uz jaunajām prasībām, kas nebija paredzētas sākotnējā projektā, tad izmaksas būs jāsedz pasūtītājam.

LNB jaunā ēka Mūkusalas ielā 3 oficiāli tiks atklāta 29.augustā – bibliotēkas 95 gadu jubilejā, tomēr paredzēts, ka pirmās lasītavas un izstādes apmeklētājiem durvis vērs jau aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!