Foto: Valsts kanceleja
Nedēļā pirms skolas gaitu sākuma — no 23. līdz 30. augustam — visiem skolēniem, kuriem nav Covid-19 sertifikāta, būs savās skolās jāveic siekalu testi. Tas nepieciešams, lai no 1. septembra veiksmīgi nodrošinātu pamata un vidējo izglītību, otrdien lēma valdība

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) norādīja, ka šis ir tikai pirmais no vairākiem regulējumiem, kas tiek apstiprināti, lai nodrošinātu mācību norisi klātienē nākamajā mācību gadā.

"Šī ir ieejas biļete skolā 1. septembrī — negatīvs tests vai sadarbspējīgs sertifikāts," sacīja ministre.

Viņa norādīja, ka, ja būs vecāki, kuri izvēlēsies neļaut saviem bērniem šādus testus veikt, tad viņiem, iespējams, būs jāapsver bērna izglītošana ģimenē, atbilstoši normatīvajam regulējumam.

Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) uzsvēra, ka gada garumā bērnu testēšana valsts budžetam izmaksās apmēram 25 vai 30 miljonus eiro.

Grozījumu anotācijā norādīts, ka, ja izglītojamiem netiks veikta minētā testēšana, attiecīgais izglītojamais nevarēs uzsākt, nedz arī turpināt izglītības ieguvi klātienē. Ņemot vērā izglītības ieguves obligātumu un vecāku atbildību par tās ieguvi, tad šādā gadījumā pamatizglītības ieguve turpināma ģimenē.

Lai nodrošinātu, ka laboratorijas, kuras veic Covid-19 testu, savlaicīgi iegūtu informāciju par izglītojamiem un personalizētu testa savākšanas trauciņus, kā arī, lai ievērotu Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasības attiecībā uz izglītojamo datu likumīgu un pamatotu apstrādi nepieciešamajā apjomā, ievērojot datu minimizēšanas principu, kā arī datu apstrādes mērķi un nolūku, t.i., droša mācību vide, sabiedrības veselības un dzīvības intereses, tiks atļauts izglītības iestādei nodot izglītojamo datus (vārds, uzvārds, personas kods, klase (kurss, grupa)) attiecīgajai laboratorijai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!