Pēc vairāku dienu politiskajām konsultācijām un ekonomikas ministra Vladimira Makarova atbrīvošanas no ekonomikas ministra amata apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) uzskata par neiespējamu atbalstīt Andra Šķēles turpmāko darbību premjera amatā.
TB/LNNK aicina koalīcijas partnerus turpināt konsultācijas ar mērķi saglabāt pašreizējo koalīciju un vienoties par piemērotu kandidātu premjera amatam.

TB/LNNK priekšsēdētājs Māris Grīnblats žurnālistiem atzina, ka ceturtdien balsojumā par neuzticības izteikšanu premjeram "tēvzemieši" šobrīd nevar balsot pret Šķēli, ja vien apvienības dome trešdien nepieņems citu lēmumu.

Pagaidām TB/LNNK ministri turpinās darbu valdībā, bet, ja ceturtdien tiks izteikta uzticība Andrim Šķēlem, "tēvzemieši" valdībā nepaliks.

Grīnblats uzsvēra, ka trešdien turpināsies konsultācijas starp "Latvijas Ceļu" un Tautas partiju, tāpat trešdien "tēvzemieši" tiksies ar Valsts prezidenti. Pēc Grīnblata teiktā, šīs konsultācijas arī parādīs pakāpi, cik tālu trīs partijas spēs vienoties par tālāko sadarbību.

Grīnblats atzina, ka neviens neliedz Tautas partijai virzīt savu kandidātu premjera amatam. "Tēvzemieši" koalīcijas partneriem nav devuši mājienu, ka varētu virzīt savu premjera amata kandidātu.

Apvienība uzskata, ka Šķēle vairākkārt nav ievērojis koalīcijas līguma būtību un demonstrē autoritāru vadības stilu, nesaskaņojot strīdīgus jautājumus ar koalīcijas partneriem un neveidojot dialogu ar sabiedrību.

Apvienība Šķēles līdzšinējā darbībā saskata valsts un privāto interešu sajaukšanu. Tāpat "tēvzemieši" uzskata, ka iejaukšanās ekonomikas ministra kompetencē un viņa atstādināšana liecina par Šķēles personīgu ieinteresētību privatizācijas procesā, klaju pretdarbību likuma varai, kā arī par uzticības un koleģialitātes trūkumu attiecībās starp premjeru un koalīcijas partneriem.

Apvienība nav saņēmusi motivētus argumentus Ministru prezidenta rīcībai, noraidot Vladimira Makarova kandidatūru ekonomikas ministra amatam, teikts TB/LNNK valdes paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!