Apvienības “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK deputāti nosūtīja premjeram Aigaram Kalvītim jautājumu, kā valdība “valdība nolēmusi rīkoties, atbildot uz Kaļiņingradas gubernatora Georgija Bosa aicinājumu Baltijas, tajā skaitā Latvijas, bijušajiem PSRS pilsoņiem pārcelties uz dzīvi Kaļiņingradā”.
Deputātu jautājumus parakstījuši TB/LNNK frakcijas deputāti Māris Grīnblats, Juris Dobelis, Dzintars Rasnačs, Imants Kalniņš, kā arī pie frakcijām nepiederošais deputāts Aleksandrs Kiršteins, informēja TB/LNNK preses sekretāra pienākumu izpildītājs Jānis Tomels.

Deputāti nosūtīja jautājumus premjeram sakarā ar Deklarāciju par Latvijā īstenotā PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nosodījumu, kas uzdeva valdībai noslēgt Latvijas - Krievijas nolīgumu, kas noteiktu savstarpējās saistības materiālo izdevumu segšanā, kā arī palīdzības sniegšanā pārceļotājiem, kas pārceļas uz savu vēsturisko vai etnisko dzimteni. Deputāti jautā Kalvītim, vai ir izveidota darba grupa šī uzdevuma veikšanai, vai ir nozīmēts par šo jautājumu atbildīgais ministrs, vai Ministru kabinets ir sagatavojis nolīguma teksta projektu, ko varētu piedāvāt Latvijas puse, un vai ir izvērtētas saistības, kādas varētu uzņemties Latvijas valsts.

Jau ziņots, ka jaunievēlētais Kaļiņingradas apgabala gubernators Georgijs Boss plāno palielināt apgabala iedzīvotāju skaitu, aicinot pārcelties uz Kaļiņingradu Latvijas krievvalodīgos iedzīvotājus.

Pašlaik Kaļiņigradas apgabala iedzīvotāju skaits sasniedz aptuveni vienu miljonu. Bosa paziņojumu par iespējamo iedzīvotāju pārvietošanu no Latvijas apliecināja arī Krievijas prezidenta administrācijas Starptautisko sakaru pārvaldes vadītājs Modests Kolerovs. Kolerovs uzsvēra, ka cilvēku pārvietošana uz Kaļiņingradu notiks saskaņā ar “vislabākajiem nosacījumiem”.

Krievijas Ekonomikas ministrija aprēķinājusi, ka Kaļiņingradā var bez problēmām izmitināt 2,5 miljonus cilvēku. Ministrija gan norāda, ka tuvākajā laikā masveida cilvēku pārvietošanai uz dzīvi apgabalā traucēs infrastruktūras trūkums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!