"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK valde pirmdien nolēma lauzt koalīcijas līgumu ar sociāldemokrātiem par sadarbību Rīgas domē un atsaukt savus pārstāvjus no koalīcijas padomes domē, bet ne no amatiem, pēc valdes sēdes presi informēja partijas vadītājs Māris Grīnblats.
Gandrīz vienprātīgais lēmums motivēts ar "neskaitāmām, nepieņemamām sociāldemokrātu darbībām", piemēram, nekārtībām Doma laukumā avīzes "Moskovskij Komsomoļec" Baltijas izdevuma prezentācijas koncertā, krievu jauniešu mītiņu Mežaparkā, Maskavas mērijas darbinieka un bijušā VDK ģenerāļa Aleksandra Pereligina aicināšanu uz Rīgas 800.jubilejas svinībām un galarezultātā - Pētera I pieminekļa slepeno uzstādīšanu Rīgas centrā. Pretenzijas ir gan pret sociāldemokrātu ciešajiem sakariem ar kreisajiem, gan pret vēlmi veidot atsevišķu Rīgas ārpolitiku.

Valdes lēmums liecinot, ka mēram Gundaram Bojāram ir jāmeklē sev atbalsts pie citiem politiskajiem spēkiem, lai nodrošinātu vairākumu domē. "Mums vairs nav pienākuma atbalstīt Gundaru Bojāru kā mēru," teica Grīnblats.

Koalīcijas līgums ir lauzts no lēmuma pieņemšanas brīža.

Grīnblats BNS sacīja, ka ir iespējams ieņemt amatus domes vadībā, neatrodoties domes koalīcijā un "komiteju vadītāji jau tāpat ir vēlēti". TB/LNNK Rīgas domes frakcija pēc šā lēmuma strādās pie jaunu koalīcijas partneru meklēšanas un tikai pēc tam par to lems partijas valde.

Sociāldemokrātu līderis, pašreizējā Rīgas mēra tēvs Juris Bojārs, kurš par "tēvzemiešu" lēmumu uzzināja no BNS, sacīja, ka viņu TB/LNNK lēmums neuztrauc, jo arī bez viņiem sociāldemokrātiem un viņu mēram ir nodrošināts vairākuma atbalsts. Lai atceltu viņa dēlu no amata, tas jāatbalsta divām trešdaļām no 60 domes deputātiem.

Viņš izteica sašutumu, ka TB/LNNK lauž tikai koalīcijas līgumu, bet cilvēkus no amatiem neatsauc. "Kā tad cilvēks var palikt amatā un sēdēt uz augstiem beņķiem, bet nebūt valdošajā koalīcijā. Tagad [Inese] Vaidere vairs nebūs vicemērs nevienā kombinācijā," pikts sacīja Bojārs.

Bojārs retoriski vaicāja, vai TB/LNNK nenāksies pārdomāt savu lēmumu, jo starp vadošajām Saeimas partijām "Latvijas Ceļu" un Tautas partiju briestot "liels skandāls, kas var radīt lielu triecienu partiju reitingam". Viņš tomēr atteicās sīkāk paskaidrot, par ko īsti runā.

Bojārs arī minēja, ka divi no TB/LNNK Rīgas domes frakcijas vēlas pārnākt pie sociāldemokrātiem, bet atteicās nosaukt viņu vārdus. Grīnblats izteica cerību, ka neviens no partijas Rīgas domes frakcijas deputātiem neatstās frakciju un nepāries pie sociāldemokrātiem. "Mēs ceram, ka tā nenotiks, bet, ja notiks, lai tas notiek ātrāk nekā vēlāk," sacīja Grīnblats. Viņam piebalsoja arī partijas vadītāja vietnieks Vladimirs Makarovs, sakot, ka "tas, kas nodevis vienreiz, nodos arī nākamreiz".

"Ja Bojārs uz šādiem cilvēkiem vēlas veidot šādu partiju, lai viņš tā dara," pauda Makarovs.

"Tēvzemiešiem" Rīgas domē ir 11 no 60 balsīm, vicemēra amats un divu komiteju vadība. Šos amatus viņi ieguva pēc ilgās mokās tapušā koalīcijas līguma ar sociāldemokrātiem, jo TB/LNNK bija iebildumi pret partneru ciešajām, ar sadarbības līgumu stiprinātajām saitēm ar kreisajiem, kam ir radikāli cita politiskā nostāja nekā TB/LNNK, kā arī vēlme pēc amatiem.

Bojāru dēlu mēra amatā ievēlēja bez "tēvzemiešu" atbalsta, konsolidējot kreiso un mazo partiju atbalstu, kas domē ieguvušas pa vienai divām vietām. Pašreizējai domes koalīcijai - TB/LNNK, sociāldemokrātiem un kreisajiem - domē bija 34 balsis plus mazo, bet grūti prognozējamo partiju atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!