Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Rīgas domes (RD) frakcija uzskata, ka pašvaldības iespējamā apņemšanās izmantot pirmpirkuma tiesības uz topošo Eirovīzijas rīkošanai nepieciešamo halli un zemi ir "vadošās koalīcijas rīcība sponsoru interesēs" un "galvojums slēptā formā", tāpēc aicina šo ieceri noraidīt.
Apvienības frakcijas vadītājs Jānis Birks norādīja, ka dome, apņemoties izmantot pirmpirkuma tiesības, slēgs ķīlas līgumu, garantējot halles būvētāju uzņēmēja Gunta Indriksona firmas "SIA Stadions" aizņēmumu. "Tad paskatāties, ["Parekss bankas" vadītājs Valērijs] Kargins konsultē vienu frakciju par budžetu, nav noslēpums arī ziedojumi pirms vēlēšanām," klāstīja Birks, sīkāk nepaskaidrojot.

Birks arī sacīja, ka garantijas slēptā formā varētu palielināt pilsētas budžeta deficītu, ja tiešām domei vajadzētu pirkt halli un zemi par lēmuma projektā paredzēto summu līdz 8,2 miljoniem latu. "Tas tomēr ir risks," atzina frakcijas vadītājs, ".. nu, es drusku šaubos, ka tas ir pilsētai izdevīgi un ir rīdzinieku interesēs."

"Kāds mums pamats galvot, vai tad mums nepietiek savu projektu un funkciju?" retoriski jautāja Birks.

Apvienības piektdien izplatītajā paziņojumā "tēvzemieši" aicina Rīgas domi "nepieņemt šādu lēmumu un piedāvāt citas formas, kā atbalstīt sporta kompleksa darbību".

Domes prezidijs novirzīja izskatīšanai nākamajā domes sēdē projektu, kas paredz, ka dome izmantos pirmpirkuma tiesības un par summu, kas nepārsniedz 8,2 miljonus latu, iegādāsies "Stadionam" piederošos četrus zemes gabalus Emiļa Melngaiļa, Krišjāņa Valdemāra un Hanzas ielās, kuru kopējā platība ir 16 800 kvadrātmetru, daudzfunkcionālo halli 4248 kvadrātmetru platībā, sporta un kultūras kompleksa otrajā kārtā izbūvētās ēkas un to aprīkojumu. Tāpat projekts paredz, ka pilsētas mērs noslēgs atbalsta vai ķīlas līgumu ar "Stadionu" un to kreditējošo institūciju. Finansu departaments gan iepriekš vairākkārt uzsvēra, kas šāds domes lēmums nav galvojums vai garantija.

Likums gan paredz, ka lēmumu par pirmpirkumu pašvaldībai jāpieņem atsevišķi noteiktā termiņā pēc pirkuma līguma reģistrēšanas. Līdz ar to, balsojot par halles iegādi par summu līdz 8,2 miljoniem latu, nekas neuzliek deputātiem par pienākumu balsot tieši par.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!