Vairāk nekā divus mēnešus pēc pašvaldību vēlēšanām sociāldemokrāti un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK), piedaloties vairākumam mazo domes partiju, ceturtdien beidzot parakstīja koalīcijas līgumu. Jaunajai koalīcijai domē būs 34 balsis no 60, un tās kodols ir sociāldemokrāti un "tēvzemieši" ar 25 balsīm.
Koalīcijā neietilpst kreiso spēku apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), kurai domē ir 13 deputāti, komiteju vadība un vicemēra amats, jo pret to iestājas TB/LNNK - abām partijām ir atšķirīgas ideoloģiskās nostājas.

Tomēr kreisie, ar kuru palīdzību sociāldemokrātiem izdevās mēra amatā iedabūt Gundaru Bojāru, jau iepriekš paziņojuši, ka viņus šis koalīcijas līgums neuztrauc, jo jāskatās ir nevis uz papīriem, bet gan darbiem, un savus jau ieņemtos amatus domē kreisie nezaudēs.

Līgumu ar divām lielajām partijām ceturtdien parakstīja Zaļā partija (2 deputāti), Demokrātiskā partija (2 deputāti), Darba partija (1), Krievu partija (1), Labklājības partija (2) un Latvijas Zemnieku savienība (1), bet tam nav pievienojušās abas kristīgās partijas - Jaunā kristīgā partija (1) un Kristīgi demokrātiskā savienība (1). Koalīcijas līgumu parakstīja abu partiju RD frakciju vadītāji Jānis Gulbis un Jānis Birks, kā arī partiju Rīgas nodaļu vadītāji Māris Tralmaks un Jānis Karpovičs un mazo partiju pārstāvji.

Līgums paredz neprivatizēt tos pašvaldības uzņēmumus, kas veic "pašvaldībai nozīmīgas funkcijas", sporta, izglītības, medicīniskās iestādes, bērnu, invalīdu un veco ļaužu aprūpes uzņēmumus. Tāpat līgums paredz veidot koordinācijas padomi, kuru vadīs mērs un kurā būs pārstāvētas līgumu parakstījušās frakcijas un partijas. Līgums neizslēdz iespēju LSDSP un TB/LNNK risināt dialogu ar citiem politiskajiem spēkiem Rīgas domē, "ievērojot šīs vienošanās noteikumus". Tāpat noteikts, ka līgumslēdzēji neatbalstīs opozīcijas ierosinājumus atstādināt amatpersonas.

Lai gan partiju pārstāvji pirms tam solīja, ka līguma teksts nonāks atklātībā, viņi žurnālistiem ļāva tikai izlasīt līgumu uz vietas, nevis iegūt kopiju. Turklāt, pamanot, ka viens no žurnālistiem noraksta līguma tekstu vārds vārdā, partiju pārstāvji, aizbildinoties ar darīšanām un steigu, līgumu savāca un pat neļāva to izlasīt līdz galam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!