Foto: F64
Laikā no 28. decembra līdz 1. janvārim jaunieši, kas būs ieradušies Rīgā uz Tezē kopienas rīkoto tikšanos, ne tikai kopā lūgsies, bet arī divas dienas piedalīsies dažādos kultūras pasākumos – koncertos, diskusijās un citos, kurus bez maksas varēs apmeklēt arī jebkurš interesents. Galvaspilsētā šīs tikšanās laikā gaidāmi satiksmes ierobežojumi.

Kā informē pasākuma rīkotāji, jaunieši Rīgā ieradīsies 28.decembrī. 29. un 30. decembrī no plkst. 15 līdz 17 tiek rīkoti dažādi pasākumi.

Tā 29. decembrī Rīgas sv. Jāņa baznīcā ērģelnieki Ilze un Aigars Reiņi, saksofonists Aigars Raumanis un trompetists Jānis Porietis atskaņos J. S. Baha, G. F. Hendeļa, G. Forē, F. Mondelsona-Bartoldi, R. Dubras, U. Prauliņa un citu komponistu darbus.

Savukārt sv. Pētera baznīcā būs iespēja noklausīties koru mūzikas programmu "Latvijas balsis". Piedalīsies Rīgas Gospeļkoris un koris "Balsis" diriģenta Inta Teterovska vadībā.

30. decembrī Ķīpsalas hallē gaidāms tautas mūzikas un deju koncerts, kurā gan klasiskā, gan mūsdienu interpretācijā latviešu tradicionālo mantojumu ārvalstu un pašmāju interesentiem piedāvās etnoroka grupa "Laimas Muzykanti", koklētāja Sanita Sprūža, LKA tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas", kā arī Latvijas Universitātes tautas deju kopa "Dandari" un tautas deju ansamblis "Zelta Sietiņš". Lai iekļūtu Ķīpsalas hallē, būs nepieciešams personu apliecinošs dokuments.

29. un 30. decembrī kinoteātrī "K-Suns" būs skatāma dokumentālā filma "Mirkļi no brāļa Rožē dzīves", kas apkopo Tezē kopienas dibinātāja nozīmīgākos dzīves brīžus – bērnības laiku Šveices kalnu ciematā, Tezē kopienas nodibināšanu Otrā pasaules kara priekšvakarā un viņa negaidīto un traģisko nāvi vakara lūgšanu laikā.

Abas kultūras pasākumu dienas, gan 29., gan 30. decembrī tiks organizētas ekskursijas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā – "200 gadu laikā uzkrātie mākslas dārgumi". Tā kā muzeja apmeklējumam vietu skaits ir ierobežots, bezmaksas biļetes uz šo pasākumu tiks izdalītas jauniešu tikšanās informācijas centros iepriekšējās dienas vakarā un konkrētajā dienā līdz plkst. 14.

29. decembrī Rīgas domā paredzēta pieredzes stāstu un diskusiju pēcpusdiena "Ceļš uz brīvību – Latvijas cīņa pret padomju okupāciju". Pārdomās par šo tēmu dalīsies Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Liepājas bīskaps Pāvils Brūvers, filozofijas zinātņu doktore Solveiga Krūmiņa-Koņkova un žurnālists Aidis Tomsons. Sarunu vadīs Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Tāpat 29. decembrī būs iespējams apmeklēt trīs diskusiju grupas: Latvijas Nacionālajā bibliotēkā – "Eiropa šodien: ko mēs varam darīt kontinenta vienotības labā?", Rīgas domes ēkā – "Migrantu un bēgļu uzņemšana" – pieredzē dalīsies cilvēki, kam ir personiska pieredze bēgļu uzņemšanā, sv. Pestītāja draudzē Anglikāņu ielā 2a – "Pretī labākai visu sabiedrības locekļu integrācijai" – saruna ar kādreizējiem bezpajumtniekiem un ieslodzītajiem.

30. decembrī plānoti četri semināri: Rīgas domes ēkā – pārdomas par neatliekamiem vides jautājumiem pēc Pāvesta Franciska enciklikas "Laudato Si" – "Ko mēs varam darīt mūsu visu kopīgo māju – planētas Zeme – labā?", sv. Pestītāja draudzē Anglikāņu ielā 2a – personiski stāsti un sarunas par tēmu "Kā atbrīvoties no atkarībām? Kāds ir ceļš uz brīvību?", Rīgas sv. Jāņa baznīcā paredzēta saruna ar tiesnesi Velgu Gailīti, juristi Ilzi Tralmaku, ārsti Barbu Tuziku, žurnālisti Dainu Jāņkalni un profesoru Viljamu Šaubu par tēmu "Izdzīvot savu ticību darbā".

Rīgas vecajā sv. Ģertrūdes baznīcā tiks gaidīti visi, kuriem saistoša šķiet tēma "Kur ir Dievs laikmetīgajā mākslā?" – saruna būs ar jaunajiem māksliniekiem Madaru Lazdiņu un Jāni Skulmi, bet Latvijas Nacionālajā bibliotēkā profesors, kvantu fizikas un nanotehnoloģiju speciālists Vjačeslavs Kaščejevs vadīs diskusiju par tēmu "Dieva radītais zinātnieka acīm".

Kā informē Rīgas domē, saistībā ar 39. Eiropas jauniešu tikšanos, ko organizē Tezē kopiena, no 28. decembra plkst. 7 līdz 1. janvārim plkst. 18 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme, izņemot pasākuma dalībnieku, sabiedrisko un operatīvo transportu, Grostonas ielas posmā no Mālpils ielas līdz Jāņa Dikmaņa ielai un Strēlnieku laukuma autostāvvietā.

No 27. decembra plkst. 20 līdz 1. janvārim plkst. 18 tiks aizliegts transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt, izņemot pasākuma dalībnieku, sabiedrisko un operatīvo transportu, Aspazijas bulvārī – parka pusē – no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības pieminekļa laukumam un Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī – parka pusē – no Brīvības pieminekļa laukuma līdz Krišjāņa Valdemāra ielai.

Savukārt no 28. decembra plkst. 7 līdz 1. janvārim plkst. 18 transportlīdzekļiem būs liegts apstāties un stāvēt Zunda krastmalas abās pusēs, posmā no Paula Valdena ielas līdz nobrauktuvei no Vanšu tilta uz Ķīpsalu, Paula Valdena ielas posmā no Ķīpsalas ielas līdz Zunda krastmalai, Grostonas ielas labajā pusē, posmā un virzienā no Jāņa Dikmaņa ielas līdz Sporta ielai, izņemot ārpus brauktuves izvietotās stāvvietas, kā arī Zemitāna ielas labajā pusē, virzienā no Krišjāņa Barona ielas līdz Aleksandra Čaka ielai, Aleksandra Čaka ielas 20 metru posmā no krustojuma ar Zemitāna ielu un no ēkas Aleksandra Čaka ielā 143 līdz Pērnavas ielai, Sporta ielas labajā pusē, virzienā no Grostonas ielas līdz Skanstes ielai, Rūpniecības ielas labajā pusē, izņemot ārpus brauktuves izvietotās stāvvietas, kā arī Rūpniecības ielas kreisajā pusē 20 metru posmā sākot no krustojuma ar Elizabetes ielu.

Jau vēstīts, ka organizatori norādījuši: šajos sarežģītajos apstākļos, ko patlaban piedzīvo Eiropa, šī tikšanās ar tūkstošiem jauno dalībnieku vēstīs par mieru un izlīgumu.

Kļūstot par Tezē tikšanās norises vietu, Rīga ierakstīs savu vārdu galvaspilsētu sarakstā, kurā jau ir Prāga, Roma, Berlīne, Brisele, Lisabona, Parīze, Varšava, Budapešta un citas pilsētas. Jauniešus Latvijā uzņems vairāk nekā 100 draudzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!