Foto: F64
Britu žurnāls "The Economist" rakstā par gaidāmo valodas referendumu skaidro Latvijas vēsturi un sašķelto politisko situāciju, norādot, ka tautas nobalsošanai ir simboliska nozīme.

Žurnāls atzīst, ka ierosinātie labojumi konstitūcijā par oficiālas valodas statusu piešķiršanu krievu valodai referendumā tiks noraidīti, "taču referendums izraisījis Latvijas politikas polarizāciju un [abu kopienu] uzkūdīšanu".

Parakstu savākšana referendumam "izraisīja Latvijas nacionālisma saasinājumu. Abās pusēs no jauna uzjundījuši seni aizvainojumi, un politiķi stingri iestājas par savām pozīcijām".

"Daļa iedzīvotāju raizējas, ka saasinājums var apdraudēt panākto kopienu salabšanu pēdējos gados, kad visu tautību Latvijas iedzīvotāji vairāk pievērsās savai dzīvei, nevis strīdiem par vēsturi. Neatkarīgi no tā, vai referendumam sekos krievvalodīgās kopienas protesti un sacelšanās, kā to sola iniciatori, referenduma cena būs pamatīga. Latvijai ir daudz citas lietas, par ko raizēties," raksta žurnāls.

Pie raksta "The Economist" interneta vietnē izvērtusies apjomīga diskusija starp Latvijas latviešu un krievvalodīgo kopienas pārstāvjiem, kas politisko situāciju valstī apspriež ļoti labā angļu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!